Най-красивите места за разходка около София (част втора)

icon
Sofialive.bg

Всички имаме дни, в които предпочитаме да си останем у дома с книга в ръка, но по-голям е процентът на случаите, в които палим колата и тръгваме на някъде. В продължение на страхотните предложения за разходка в близост до София, които вече ви дадохме тук, сега набелязваме още впечатляващи туристически дестинации. Оценката на обектите си е чиста десетка, а разстоянието малко по-голямо - те отстояват на около 100 километра от София и са изключителни попадения за всички непосетили ги досега.

Седемте Рилски езера

Безспорно едно от най-красивите и магнетични места у нас, Седемте рилски езера са и сред най-впечатляващите природни забележителности на Балканите. Въпреки, че са доста популярна дестинация, много хора не са посещавали езера, поради което ги включваме в настоящия списък. Покрай скандалите около „хорото“ в едно от езерата през 2018 година и жабата, която Беър Грилс изяде при заснемането на филма от поредицата „В дивата пустош“, мисля на всички стана ясно, че на територията на парка, която е защитена, следва да се спазват определени правила. Сред забранените неща са паленето на огън, опъването на палатки, изхвърлянето на отпадъци и други дейности, които могат да нарушат екоравновесието.

Най-подходящото време за посещение на езерата са пролетта и лятото. За да стигнете до отправната точка – хижа „Рилски езера“, може да използвате лифта или да се качите пеша. Обиколката трае около 4-5 часа. Вземете си топли дрехи, защото в планината времето се мени бързо и обуйте обувки по предназначение.

Пещера Проходна

Предполагам, че всички сте виждали снимки на феномена „Очите на Господ“ („Очите на Бога“), но въпросът е: били ли сте там? Ако не, то трябва да знаете, че колкото и видеа и снимки да изгледате, не би могло да се сравни с усещането при посещение.

Пещерата е природна забележителност, част от Карлуковския карстов комплекс. Както сами се досещате се намира в близост до село Карлуково, на около 115 км. от София.


„Проходна“ представлява част от естествен пещерен коридор, който има два входа, съответно: малък и голям. Самите „Очи на Господ“ са две почти еднакви дупки, образували се вследствие на ерозията, причинена от просмукващите се води. Туристическият обект може да бъде посетен през цялата година, като за предпочитане е това да не е през зимата.

Съвсем близо до „Очите на Господ“ се намира „Геопарк Искър-Панега“, което предполага разходката до двата туристически обекта да бъде съчетана.

Екопътеката следваща поречието на река Панега, също е популярен и много красив туристически маршрут. Тя започва малко преди да се влезе в град Луковит, като в началото ѝ е изграден паркинг. Вижте повече тук.

Пещера Съева дупка

Наричат „Съева дупка“ - „подземната перла“, защото е една от най-красивите пещери у нас. Наречена е на братята Съе и Сею, укривали се там по време на турското робство. Намира се до село Брестница, Ловешка област, на 100 километра от София. Може да бъде посетена през всеки сезон, защото температурата вътре целогодишно е 7-11 градуса. Състои се от пет зали и в нея са налични всички видове пещерни образувания. Спирам до тук, защото беседите на екскурзоводите не са за изпускане. 

След няколко изключителни творенията на природата, в списъка е редно да има и представител – творение на човешката цивилизация.

Черепишки манастир

Манастирът се намира на около 85-90 километра от столицата, на самият бряг на река Искър. Мястото е много живописно, а манастирът наречен „Успение Богородично“, е действащ, мъжки. Историческите извори казват, че той е изграден по време на управлението на цар Иван Шишман. Легенда пък разказва, че названието му е свързано с битка на цар Шишман с османските нашественици и останалите там да се белеят, кости на войници. През 1612 г. в манастира се изработва прочутото „Черепишко Четвероевангелие“ с позлатен обков.

Магерницата разполага с места за 35 човека, докато хотелската част има капацитет 30 души. В специално направен кът – „Вазовата тераса“, е отдадена почит на писателя Иван Вазов, вдъхновил се за много от творбите си именно в манастира. В манастира се съхранява и сабята на Христо Ботев.