Добър вариант ли е избора на алуминиеви радиатори

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Въпреки, че са едни от последните появили се на пазара алуминиевите радиатори бързо набраха скорост и се превърнаха не случайно в предпочитани за отопление на битови и бизнес пространства. От началото на изобретяването си дават заявка за високоефективни тела, благодарение на които клиентите могат да разчитат освен на изключителен уют и комфорт също така и на естетична и приятна атмосфера. Днес ще ви разкажем малко повече за някои техни водещи предимства и технически характеристики, които се оказват мотивиращи за това все по-голям процент клиенти да се спират именно на тях. Избора на алуминиеви радиатори не е лесен, но когато човек е запознат с основни параметри и предвид критериите си то нещата могат да бъдат доста по-улеснени по отношение на взимане на крайно решение.

Технология на производство

Като част от групата секционни радиатори и алуминиевите се произвеждат по специална технология. За да бъдат наистина добри и да подсигурят на клиентите точно онова, което те очакват да получат, а именно топлина и уют се прилагат два основни способа за производство. Това са леене под налягане, популярно като инжекция и пресоване, известно още като екструзия.

Особеното при инжекционните тела е следното:

- Използва се готова отливка, при която под налягане се получава съответната форма и размер на тялото;

- Технологията е доста трудоемка;

- Има риск от поява на пукнатини и счупване;

- Прилага се само за изработката на универсални стандартни размери;


- За достигане на съответната отоплителна мощност се прилага принципа на свързване на определен брой ребра;

- Издръжливи са на натоварване;

- Гарантират сравнително дълъг експлоатационен живот;

- Технологията е по-скъпа и това влияе на крайната цена на изделието.

При техниката на пресоване или така известните екструзионни радиатори се търси балансиране на разходите и представяне на пазара на по-достъпна за потребителя възможност. Принципа на производство се характеризира с:

- Притискане на материала да постигане на желаната форма и размер;

- Елементите се съединяват с лепила или чрез заваряване за да се достигне желаната форма и размер на отоплителното тяло;

- Възможно е да се изработят чрез този принцип на производство големи тела дори такива с нестандартни параметри;

- Стойността на технологията е достъпна и затова този вариант радиатори са по-евтини.

У нас както можете да предположите по-голям интерес се наблюдава към екструзионните алуминиеви радиатори.

Предимства

Идеята да използвате алуминиеви радиатори за инсталацията за парно отопление си има своите огромни предимства. Съпоставката на стандартните решения като чугунени и стоманени спрямо алуминиевите показва, че последните се характеризират с отлични качества, които са сериозно аргументиращи клиентите в избора им. Същественото превъзходство, което се отчита при варианта алуминиеви се отнася до:

- Много високо ниво на топлопроводимост, което води до бързо загряване и достигане на съответната предпочитана температура в помещението;

- Здравина на тялото;

- Удобна инсталация предвид ниското тегло на материала, от който телата се изработват;

- Елегантен и красив външен вид;

- Лесно контролиране на температурата;

- Енергоспестяваща технология;

- Достъпна цена;

- Нисък риск от възникване на корозия;

- Отдаване на топлината на конвенционален принцип, което намалява появата на домашен прах.

Това се акценти, които влияят на подбора, който клиентите могат да проявят относно покупката на отоплителни радиатори. Когато се търси най-доброто то има защо да вземете решение за покупка именно на варианта алуминиеви.

Малко недостатъци

Всяка инсталация е необходимо да бъде професионално изпипана и съобразена със спецификата на съответния имот. Предвид това е желателно да имате предвид и някои ключови недостатъци, които са присъщи на алуминиевите тела за отопление. А това са:

- Възможност от хидравлични повреди заради резки промени в налягането в системата;

- Риск от електрохимична корозия в случай, че рН на използвания флуид не отговаря на изискванията за работа и защита на покритието на телата;

- За оптимална ефективност при монтаж е необходимо свързващите елементи да са от идентичен материал.

Изложеното до тук дава яснота по отношение на удобства, предимствата и недостатъците от използването на алуминиеви радиатори. Прямо вашите предпочитания, очаквания и нужди вече сте в състояние да вземете правилно решение за това кой вид тела могат да повишат енергийната ефективност на имота ви.

Експертен източник на информация - beopolis.co.rs