Плюсове и минуси на водните подови инсталации за отопление

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Модерния свят, в който живеем можем да разчитаме на богат набор от способи, с които да си осигурим отлични условия за живот в дома както и приятна атмосфера на работното място. Наред с универсалните тенденции за цялостно отопляване посредством инсталация с радиатори през последните години доста нашумяха и се популяризираха други методи, известни като подово отопление – водно и електрическо. Това да бъде отопляван даден имот от пода си има своите огромни предимства. Не само, че е в пъти по-дискретно и елегантно, но се оказва и достатъчно здравословно, че това да провокира много домакинства да се замислят за инвестиция в такава инсталация.

Предимства пред електрическото

Водещ показател за подбор на система за водно подово отопление са реалните икономии, които тези инсталации предоставят на потребителите. Дилемата дали да бъде електрическо или водно идва от твърденията, които разбира се не са особено основателни по отношение на това, че водните системи НЕ са:

- Надеждни;

- Безопасни;

- Достъпни за масовия потребител;

- Лесни за използване;

- Достатъчно ефективни.


Реално колкото рисково е използването на такова с вода толкова и сухото електрическо подово отопление се характеризира с опционални повреди, които изискват демонтаж за да бъде проведена ремонтната работа. Ако трябва да изложим приоритетите му пред сухото подово отопление то най-съществените разлики са в това, че използващото вода се характеризира с:

- Отлични икономически показатели;

- Бързо се достига желаната температура;

- Инсталацията може да работи успешно с термопомпи, уреди на пелети или твърдо гориво с водна риза, газови котли, соларни панели и други;

- С много по-дълъг експлоатационен период са;

- Инвестицията е с много бърза възвръщаемост.

Преди да се фокусирате върху който и да било продукт е добре да поставите на преден план неговите особености и преимущества, които биха били оптимално решаващи за удовлетворението ви от предоставения комфорт.

Слаби страни на инсталацията

Може би не са малко потенциалните купувачи на такива системи, които се отказват от реализирането на тази си идея. Причините за това се крият в някои негативи, които играят съществена роля за това да се избере по-стандартен класически уред. а сред слабите страни на водната инсталация се нареждат:

- Планиране преди ремонтната дейност, свързана с полагане на подови настилки;

- Задължително е наемането на професионален екип както за изготвяне на проект така и за изпълнение;

- Нужна е сериозна финансова инвестиция;

- За малки помещения не е рентабилно инсталирането на тръби за водно отопление;

- Неприложимо е при стълбищни клетки;

- При повреда се изискват сериозни демонтажни работи, които ще нарушат вече изградената подова настилка.

Разбира се, че домакинството следва да оцени както удобствата така и недостатъците на този вид системи преди да реши да инвестира в тях. Експертите, които се занимават с инсталиране уверяват, че в случая става въпрос за такива системи, които безспорно могат да ви служат десет и повече години без да възникнат дефекти и нужда от ремонт.

Енергийна ефективност

При този тип система за подово отопление въздуха се загрява равномерно като именно поради принципа на издигането му отдолу нагоре позволява оптимизирането на разходите. Стандартните климатици например издухват топлия въздух директно нагоре и така топлят тавана, но не и долната част на помещението, което реално използваме. Така за да се оптимизира топлинния поток се използва много повече енергия. Затова водното подово отопление се дефинира като супер енергийно ефективно, тъй като топлината се предоставя в обратния ред.

Загубата на топлинна енергия в случая е в пъти намалена, защото е концентрирана от пода, а тук е изградена надеждна изолация, която не позволява на излъчваната от тръбите топлина да се губи, а директно да се издига към декоративната настилка и от там да топли първо краката и след това останалите части на тялото.

За грамотно инсталирана система за водно подово отопление винаги търсете експерти, които могат да ви осигурят максимална гаранция за инсталираното съоръжение.

Статия, разработена съвместно с блог Анастасия.