Свети Валентин – празникът на любовта

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay

Любовта е едно от най-прекрасните чувства на света, което окрилява и вдъхновява хората, защото няма по-щастлив човек от този, който обича и е обичан.  Всички знаем, че тя трябва да се показва и изживява всеки един ден, но съвсем естествено е на нея да се посвети специален празник и това е Свети Валентин – денят на влюбените, който се празнува на 14-ти февруари всяка година. Първоначално се е празникът се е отбелязвал само в англоговорящите страни, но през вековете е възприет от целия християнски свят. Ето каква е и неговата история.  

През III век император Клавдий II забранил войниците да сключват бракове по време на война, тъй като смятал, че неженените мъже се бият по-добре. Легендата гласи, че свещеник, на име Валентин, роден в град Терни, Италия, през 175 година, се е противопоставил на заповедта и тайно благословил брака между християнка и легионер, като след това продължавал да прави тайни сватби на влюбени, на които им е било забранено да се женят. През 211 година, заради християнската си вяра Валентин бил хвърлен в затвора и осъден на смърт. Там  се влюбил в сляпата дъщеря на надзирател и в деня на смъртта си – 14 февруари ѝ изпратил картичка с подпис „твой Валентин“ и момичето прогледнало.

След приемането на християнството в Римската империя, през 496 година папа Геласий I обявява деня на кончината му за празник, в който се отдава почит на мъченика, като така е искал да измести езическият фестивал на изобилието, наречен Луперкалия, който се е празнувал на следващия ден. През 18-ти век Денят на Свети Валентин започва да се разпространява в Англия и Западна Европа, като хората си изпращали картички, като тази на Валентин до любимата му и сладкиши. В последствие, на този ден, хората започнали да засвидетелстват любовта си по най-различни и романтични начини.

Ако сте решили да отбележите Свети Валентин и искате да изненадате половинката си, то в сайта – Zabava.bg можете да намерите разнообразие от подаръци, с които да покажете любовта си – специални картички, различни балони и свещи за настроение, специални закачливи подаръци и подаръчни комплекти, музикални кутии и още много неща, с които да направите празника специален, може да ги разгледате тук : Подаръци Свети Валентин

В наши дни, всяка година на Свети Валентин, в света се изпращат около един милион валентинки. Те са вторите най-популярни картички след коледните Розата, като едно от най-красивите цветя и символ на романтика и страст също се е превърнал в символ на празника. Любими жени във всеки край на света получават общо около петдесет милиона рози по случай празника. Вечер ресторантите приютяват милиони влюбени двойки, решили да отбележат Денят на любовта с романтична вечеря и вино. Все пак, всяка двойка е различна и всеки сам избира как да празнува. Някои предпочитат романтична екскурзия, други някое щуро преживяване, което ще помнят цял живот, а трети изпитват голяма радост в малките жестове, като приготвяне на закуска в леглото, масаж или домашно приготвена храна.

Много хора си разменят подаръци като символ на любовта. Един от най-популярните подаръци са кутиите с шоколадови бонбони във формата на сърце. Първата такава кутия, специално за свети Валентин е произведена през 19-ти век и всяка година се продават над тридесет и пет милиона от тях. Бижутата също са сред най-предпочитаните  символи на любовта, особено годежните пръстени. Хиляди хора символично избират Свети Валентин, за да попитат половинката си дали е съгласна да прекарат живота си заедно. Не е задължително подаръкът да е скъп. Може да изразите чувствата си с нещо, което сте направили от сърце – например да напишете стихотворение или песен, да направите списък „100 причини, поради които те обичам“ или да запишете диск с любимите песни, които да слушате на домашно приготвена вечеря.