Как да изглеждаме по-интелигентни?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Чували сме изразите "Ниско ти е IQ-то" или "Колко ти е IQ-то, че нещо не ми изглеждаш много умен". Няма универсална рецепта за това как да изглеждаме или да се държим като по-интелигентни, но има малки хитринки, с които можем да замажем положението и да създаваме впечатление на доста по-умни, отколкото всъщност сме. Ето ги и тях:

1. Избягвай сложни думи и изрази

Важно е да използваш думи и изрази, за чието значение си сигурен. Кой е казал, че умните хора говорят сложно? Точно обратното е. Колкото по-разбираемо говориш, толкова по-добре за аудиторията ти. Но все пак няма да е лошо да научиш две-три по-изтънчени думи от речника на офис мениджърите.

2. Използвай цитати

Когато цитираш умни хора, доказани писатели от бестселъри, отношението на хората към теб се променя. Те стават сигурни в това, че все пак си чел книги и имаш прилични познания за основни неща от живота и професионалната сфера. Продължавай с Паулу Коелю.

3. Бъди нахакан

Когато имаш самочувствие сякаш никой не може да те пипне и да постави под съмнение интелигентността ти. Дръж се все едно знаеш всичко, бъди наперен, чети новини и после ги коментирай с увереност. Бъди внимателен с думите и вдигни високо главата. Ха, така!


4. Постигни харизматично отношение

Когато говориш с чувство за нещата, които мислиш, хората започват да ти се доверяват по-лесно, стават по-близки с теб. Елементарна психология. Разбира се, трябва да знаеш кога интонацията ти да бъде закачлива, забавна, бърза, ясна и т.н. Не забравяй да се държиш и да говориш културно. Това доста помага.

5. Очилата

Носенето на очила много помага, особено в работна среда. Говори за интелигентност, прозорливост и отдаденост на работата. Все едно си изчел толкова много книги, че чак зрението ти се е влошило. Може и да са без диоптър - както казват кифлите: "само за красота".

6. Правилното облекло

Когато се обличаш адекватно за всеки повод, това определено прави впечатление и то повече от добро. Да вземем за пример офиса - там дрехи като къси панталонки и къси дрехи не са подходящи. За сметка на това обаче правилните панталони и едно сако са перфектната комбинация, с която ще покажете, че не само имате вкус за дрехи, но и ги подбирате интелигентно.

7. Просто бъди себе си

Няма по-красиво нещо от искреността и хората го оценяват. Дори и да си се изложил брутално като си казал, че Брюксел е столицата на Афганистан, ако после се усмихнеш и си признаеш грешката, тя със сигурност ще бъде простена и след време тази случка няма да бъде запомнена. Нито пък ще бъде повод за нечие гадно отношение. Както се казва само най-умните хора знаят, че грешат. Останалите се мислят за безгрешни.