Телефоните ни убиват - всъщност без допир и ласка не можем да живеем

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Напоследък сякаш забравяме как да общуваме чрез допир. Разбира се, ние даваме на другите случайна прегръдка и целувка по бузата, но новите технологии се отразиха на това как се отнасяме към хората. Ние правим впечатлението, че сме по-свързани помежду си, но не е вярно: екранът никога няма да може да замести докосване по ръката или потупване по гърба. Това е притеснително, тъй като докосването е първото чувство, с което общуваме и именно това ни липсва днес.

1. Докосването е част от начина, по който хората са направени да общуват

Докосването е част от начина, по който хората са проектирани да общуват. Това е първият ни истински език. Ние още с раждането знаем как да говорим и докосваме и използването на този език ни позволява не само да изразяваме повече от една емоция наведнъж като благодарност, гордост и удовлетворение, но докосването до друг човек прави посланието им по-ясно.

2. Важно е здравите отношения да процъфтяват

Използването на допир по време на връзка е жизненоважно. Връзката може да стане толкова силна, че учените са открили, че двойките трябва само да се държат за ръце, за да синхронизират мозъчните си вълни, сърдечни удари, дишане и облекчаване на болката.

Освен това докосването е толкова мощно, че може да предизвика биологични ефекти върху партньора ви. Той кара мозъка да отделя окситоцин, известен още като хормон на любовта, който е вещество, което ви кара да се чувствате щастливи, удовлетворени и влюбени.

 


Още: Вижте най-култовете лафове на Емо Чолаков

 

3. Докосването е първа необходимост за бебетата

Дори когато всичките им основни нужди като храна, почивка и смяна на пелени са изпълнени, изследванията показват, че бебетата, които са лишени от допир, могат да имат здравословни проблеми. Ако майката, бащата или който и да е друг възрастен в отсъствието на родителя не прегръщат, целуват, задържат и гушкат бебето достатъчно дълго, неговото развитие и психично здраве могат да бъдат засегнати. 

Учените знаят, че допирът се отразява върху здравословното физическо, емоционално и умствено развитие. Някои смятат, че нуждата ни от допир е свързана с нуждата ни от любов. Това би било инструмент за оцеляване, който сме развили по време на еволюцията, за да ни помогне да останем живи.

4. Това е ключът към психичното ни здраве

Тъй като сме социални животни, нашите основни нужди изискват докосване. По-голямата част от нашите социални взаимодействия са придружени от вид докосване като потупване по гърба, ръкостискане, прегръдка или поздравителна целувка, в зависимост от културата. Те помагат да развият отношения на доверие. Това е причината самотата да се счита не само за липса на социално взаимодействие с хората, но и за липса на физическо взаимодействие.

 

Още: Не позволявайте на никой да сяда върху леглото ви - учени обясниха защо

 

5. Той може да бъде критичен за нашето физическо здраве

С толкова много физически процедури на ваше разположение, които не водят до скъпи високи сметки, е лесно да разберете защо много хора избират традиционните лекарства. Докосването отдавна е известно в китайските и индийските култури като метод на лечение. Днес медицинските изследвания започват да доказват колко мощни могат да бъдат те. 

6. Това прави вас и вашия мозък щастливи

Мозъкът ни освобождава окситоцин, когато позволим на някой да ни докосне, изпитваме чувството на щастие. Химикалът провокира понижаване на кръвното налягане и понижава нивата на хормоните на стреса и в резултат на това се чувстваме спокойни и удовлетворени. Следователно хората, които си взаимодействат по-често чрез докосване, имат по-високи нива на окситоцин, а в замяна - по-висока степен на благополучие.

7. Това прави нещата по-реални

Докосването прави нещата по-реални за нас във всеки смисъл. Това е директен начин да разберем заобикалящата ни среда. В случаите, когато откриваме, че се съмняваме в заобикалящата ни среда или сетивата си, ние незабавно прибягваме към пипане, защото му се доверяваме, за да ни покаже каква е реалността. 

8. Докосването е трик, който използваме, за да убедим някого в нещо

Проучване разкри, че ние сме по-склонни да помогнем на непознат, ако той ни докосне. Това е така, защото докосването може да се използва за повишаване на искреността и надеждността, така че следващия път, когато имате нужда от помощ или искате да извършите продажба, опитайте се да докоснете учтиво другия човек. Може да ги убедите да правят каквото искате!