Защо хората с широка култура са по-успешни, а не тясно специализираните?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Може би вярвате, че това, което отличава успешните хора, са техните добри идеи и чист късмет. Изследванията обаче твърдят, че успешните хора процъфтяват в живота, като комбинират своите умения от различни предметни области, за да излязат с уникални решения. Това е, което ги прави успешни.

Генералисти срещу полимати

Генералистите са хора, които имат знания и разбиране в различни предметни области. Както твърдят китайците, генералистите са „оборудвани с ножове навсякъде, но никой не е остър“. Да си генералист се счита за път към посредствеността и неефективността. Те просто се фокусират върху ученето и разбирането на една конкретна област.

От друга страна, полиматите се считат за майстори в множество области. Работата им прекроява или усъвършенства областта на знанието като цяло. Те работят върху редица умения в различни области и след това ги комбинират, за да излязат с изключителни идеи и нови полета за изследване. Днес множеството интереси са от полза, а не се считат за слабост. Ето няколко предимства да си полимат.

1. Поддържа кариерата ви гъвкава

В тази ера на постоянна промяна, изкуственият интелект улеснява работата. Хората, които упражняват набор от умения от години, ще бъдат заменени от нова технология, която ще ги направи безработни. Единственият начин да се сблъскате с това е да бъдете полима и да разширите своите знания и умения, така че да можете да ги приложите всички тях към основните си умения. Компютрите могат да ни заместват, но те никога няма да бъдат способни на човешка преценка и интуиция.

2. Това определя бъдещето ви


Само да имаш диплома днес не е достатъчно, за да имаш сигурна работа и успеха, който искаш. Най-добрият начин да запазите работата си е чрез изграждане на силна и широка база знания в много области и възприемане на полиматната техника. Тази гъвкавост ви прави ценен актив в множество области на компанията.

3. Помага ви да се откроите от останалите и да печелите повече

Когато възприемете полиматичния подход, той ви помага да се откроите от останалите и да печелите повече. Освен това те прави стратегически мислител и възприемаш света по-добре. Следователно имате нови полета за интерес, които да изследвате и инвестирате, за да постигнете по-голяма възвръщаемост от всякога. Нищо чудно, че толкова велики лидери и известни хора са полимати!

 

Още: Никога не убивайте тези 9 насекоми!

 

4. Дава ви удовлетворение от работата

Когато изпълнявате рутинна работа всеки ден, това може да ви изтощи толкова много, че ви кара да се чувствате безцелни. Полиматите са наясно с факта, че има изобилие от неща, за да се учат и изследват всеки ден и следователно, винаги са доволни от своя професионален живот. Те също се чувстват удовлетворени, когато трябва да сменят работни роли и никога не се отегчават. Това, че сте полимат, може буквално да ви заведе на нови и интересни места.

5. Отваря нови хоризонти пред вас

Полиматичното мислене ви прави по-креативни. Вие сте заредени с толкова много умения и сте толкова знаещи, че можете да ги интегрирате и да измислите уникални шедьоври. Например, ако сте актьор, може да включите бокс във вашия режим на упражнения, което да ви държи в добро състояние и да повиши шансовете ви за участие в екшън филм. Или може би сте добър китарист, който ще създаде своя собствена песен! Възможностите са безкрайни.

6. В заключение, това ви прави „нечуплив“

Генералистите и специалистите също процъфтяват в кариерата си, но са в капан в тесния набор от умения и репутация, която са изградили за себе си. Полиматите обаче разширяват хоризонтите си, като комбинират разнообразните си умения за решаване на сложни проблеми и предлагат уникални решения. Това ви прави нечупливи! В интерес на истината, това ви освобождава от цялата нестабилност в тази епоха на постоянна промяна.

 

Още: Защо изглеждаме по-млади от нашите родители, когато сме на една и съща възраст?