По гласа на човек се отгатва колко е висок - вижте как

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

По-малко от секунда е необходима, за да разкриеш личността по неговия глас. Може да изглежда невероятно, но гласът ви може да покаже много за вас. Той не само звучи уникално, но носи полезна и понякога неочаквана информация.

1. Общителност

Гласът ви може да показва вашата личност или по-точно дали сте екстровертни или интровертни. По време на едно проучване хората слушаха компютърно генерирана реч, която беше моделирана да звучи като гласовете на интроверти и екстроверти. В резултат участниците успяха да идентифицират личности. Екстровертите говорят по-бързо и по-силно, а интровертите, напротив, изразяват мислите си по-тихо и бавно.

2. Надеждност

Просто "Здравей!" може да каже на хората колко сте надеждни. 64 версии на тази дума бяха чути от доброволци от друго проучване. И почти всички участници избраха мъже, които направиха височината си в края на думата като по-надеждна. За жените, обратно, тези с по-ниска стъпка в края на думата се смятаха за по-надеждни.

3. Височина

Гласът ви може да показва колко сте високи. В хода на 2 експеримента хората бяха помолени да идентифицират най-високия от 2-ма говорители и да подредят 5-ма на височина. И 62,17% от участниците успяха да различат по-високия говорещ. Колкото по-висок е човекът, толкова по-нисък и дълбок е гласът му.


 

Още: Телефоните ни убиват - не можем да живеем без ласка

 

4. Плодовитост

Оказва се, че менструалният цикъл не само влияе на настроението и хормоналните промени, но влияе и на гласа. Според това изследване той става по-висока с наближаването на овулацията. Така жените с по-висок глас може да са по-плодородни.

5. Сила

Гласът е в състояние да покаже силата на човек, а именно силата на горната му част на тялото. Участниците в едно проучване слушаха гласовете на мъже от различни страни, говорещи родния си език, а след това оценяваха силата им. В резултат те успяха точно да определят колко силни са мъжете. По-силните мъже имаха по-дълбок глас.

6. Професионализъм

Гласът ви може да окаже влияние върху кариерата ви. Това проучване установи, че хората с по-дрезгав глас изглежда са по-слабо образовани и по-малко компетентни. И това важи особено за жените. Това дори може да повлияе на решението на работодателя и да ги насочи към избора на друг кандидат.

7. Паркинсонова болест

Промените в гласа могат да показват болестта на Паркинсон. Пациентите имат забавяне на речта, гласът им става по-тих и се появява задух.

 

Ново: Бащи, които имат дъщери, живеят 74 седмици по-дълго