Митът за някои професии

icon
Sofialive.bg

В България и по света, все още има професии, за които се носят какви ли не митове и на тях се гледа с изключителен респект и частица благородна завист. Когато в обкръжението ни се появи някой с такава професия в първият момент смятаме, че този човек е уцелил джакпота и влага минимум усилия срещу максимум признание и заплащане. Но като странични наблюдатели без особена информация по въпроса, често можем да останем с грешно впечатление. А всеки мит, рано или късно се разбива за да ни покаже какво всъщност стои зад него.

Ето и няколко професии, които в същността си се разминават с първото впечатление.

Фрийленсър


Една от най-мечтаните и обвити в илюзия професии, за която всеки може да каже по нещо. Както се знае, фрийленсърът работи за себе си, няма шефове, които да му висят над главата, няма досадни колеги, които да го ядосват, няма фиксирано работно време и не се налага да спазва редица правила на дадена компания. В първия момент почти всички искат да са на негово място и се чудят как е възможно да висят в офиса по 8 часа от понеделник до петък като могат и те да зарежат сигурността, в името на свободата и крупните суми. В съзнанието им човека работещ на свободна практика е богат бохем - по цял ден си почива, работи от дъжд на вятър, а със спечелените пари може да си позволи екскурзия до Луната... или поне до Карибите. Спи до обяд, рови се в интернет и стига да има добра връзка, би могъл да изпълнява задачите си и от Северния полюс. С една дума-мързелува до безкрай и после му плащат. Е, да ама не. Обикновено нашият герой посвещава на анагажиментите си доста повече време, отколкото един офис асистент, например. Често деня и нощта му се сливат в едно, защото трябва да спазва крайни срокове и ако обема на рабо та е по-голям се налага да забрави за сутрешното излежаване или вечерната дрямка. Откровено казано превръща се в сумнанбул-робот и охолството и ваканциите доста трябва да почакат. Фрийленсърът не винаги знае колко ще получи в края на месеца. В чуждите очи това изглежда като предизвикателство и интересен начин на живот, но понякога определено не е толкова весело, колкото изглежда отстрани. Също така той рядко сключва някакви договори и реално няма доказуем стаж. Което си е голям проблем, ако все пак един прекрасен ден, когато вече е на преклонна възраст реши да се пенсионира.

IT специалист


Най-разпространеното схващане за тези професия е,че в нея се използват модерни компютърни програми и се въвеждат едни много сложни и скучни кодове. Доста хора смятат,че да работиш в тази сфера се изисква феноменален ум и само програмистите могат да се нарекат IT специалисти.
Някои си представят как подобни личности седят по цял ден пред свръх-модерен компютър (такъв какъвто обикновения човек не би могъл да използва просто така) и въвеждат своите заветни кодове докато работното му време приключи. Всичко изглежда като някаква тайна, техническа процедура, каквато бихме могли да видим само в Лаборатията на Декстър. Разбира се, това е трърде далеч от истината. В IT сектора са на лице и доста други професии, в които определено няма нищо чак толкова супер сложно и всеки, който има желание ми могъл да ги усвои.
Сред тях са: Системен администратор, графичен дизайнер, софтуерен инженер,анализатор на бизнес изисквания, специалист ИТ продажби, специалист поддръжка и др.

Така,че спрете да си представяте зомбирани хора, правейки едно и също пред светещ екран, които притежават гениални умове. Факт е,че доста от тези професии са добре платени, но не се заблуждайвайте-и тук никой не става милионер за един ден и парите не му стигат да си купи някой симпатичен замък в Швейцария.

Фотограф


Професията, за която от край време се носят митовете, че е изцяло творческа, безгрижна и винаги приятна. Фотографът е онзи замечтан човек с фотоапарат, който по цял ден може да снима каквото му грабне окото, да експериментира с безброй ефекти, да организира невероятни артистични или модни фотосесии и да превърне обикновената сватба или кръщане в незабравим спомен. Пътувания, безкрайно въображение и хубави емоции-така изглежда живота на един фотограф острани. Какво обаче се крие зад тази идилия? На първо място, почти всеки професионален фотограф носи навсякъде цял арсенал от техника, аксесоари към нея, както и допълнителни реквизити. Така той освен творец зад обектива се превръща в хамалин. Ако му предстои мащабна фотосесия, наема цял бус и екип, който да му помогне да закара всичко от място Х до място У и обратно. Понякога този процес е крайно изморителен, но пък има и добра страна. Идеално замества фитнеса и тичането за тонус рано сутрин.
Не бива да пренебрегваме и факта, че на фотогафа не веднъж му се налага да работи с модели, които могат да бъдат крайно досадни, изнервящи, капризни или закъсняващи. А недай си Боже, да започнат да му дават акъл за кадри, светлина или дълбочина на фокуса... И тук има едно популярно твърдение, че фотографите са постоянно заети и получават винаги много пари за своите снимки. Истината обаче е, че най-печеливши са творбите с комерсиални цели и колкото и оригинални да са арт колажите с пейзажи, ярко гримирани хора и старинни предмети, накрая пак ще бъдат продадени онези, които могат да бъдат разбрани и от най-творчески закърнелия ум.

А тук можеш да прочетещ що е то селски манталитет в градска среда

И кой какво работи…