Науката: Мързелът ни прави креативни

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Около 72% от хората твърдят, че получават най-блестящите идеи под душа. Смятате ли, че нашето вдъхновение може да бъде предизвикано от релаксиращ момент, като да вземете душ, или е напълно непредсказуем? Понякога можем да се напънем в моменти на висока креативност, а понякога намираме своята муза на наистина неочаквано място.

Е, имаме добри новини! Правенето на нищо е от решаващо значение за творчеството! Мозъците ни са на най-иновативното си ниво, когато почиват, а не когато работят.

Не става въпрос за това да сте мързеливи и да отлагате нещата през цялото време. Буквално е за изкуството да не правиш нищо. От съществено значение за нашата креативност е просто да спрем и да се отпуснем. Може да се отегчите и да почувствате, че нищо не се случва или че ви липсва нещо.

 

Ново: Ето защо лимонът е най-важният плод

 

Но това не е вярно! Точно в този момент умът ви получава перфектната възможност да генерира нещо гениално. Легендата за Исак Нютон и ябълката веднага идва на ум. Той намери отговора, когато не правеше буквално нищо, а не когато беше зает и търсеше отговори.


Доказано е, че медитацията ви помага да подобрите личното си здраве и да намалите стреса. Освен това е добре известно, че 10 или 20 минути дрямка може значително да увеличи вашата производителност.

Наскоро бе установено, че студентите, които бяха изключили за седмица социалните си мрежи, станаха по-доволни и положителните им емоции се увеличиха. Фактът, че никаква допълнителна информация не постъпва в мозъка им, ги доведе до състояние на покой и спокойствие.

Нашето общество и култура винаги ни тласкат да работим повече и да учим повече. Но също така трябва да знаем, че изкуството да не правим нищо може да реши много проблеми и да ни държи далеч от претоварване на мозъка и предизвикване на психологически провал. Поставете всичко на пауза и осбоводете ума си от всичко и тялото ви ще ви благодари, като използвате това пространство, за да ви донесе блестящи идеи.

Така че, когато изведнъж се уморите от любимата си работа, хоби или акаунт в социалните медии, слушайте тялото си. Просто спрете и оставете света да ви чака. Учителят Йода получи своята мъдрост, докато беше в спокойно състояние, а не като хаотично търсеше истината.

 

Още: Кафето - в кои часове е най-добре да се пие?