Странно, но факт: С гледане на страшни филми може да отслабнеш

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Ако усещате, че сте натрупали килограми или сте нарушили диетата си, изяждайки цял шоколад, то крайно време е да пуснете телевизора( или да отидете на кино). Учени от университета на Уестминстър, Лондон откриват връзка между честотата на сърдечния ритъм, докато гледате филм на ужасите и загубата на калории.

Изследователите с ръководител д-р Ричард Макензи, правят проучване, което установява, че 90-минутен филм на ужасите може да ви помогне да изгорите до 113 калории. Същото количество калории бихте изгорили по време на 30-минутна разходка или 15 -минутно бягане.

Изследователите измерват сърдечния ритъм, вдишването на кислород и издишване на въглероден двуокис, както и разходът на енергия. Заради страхът пулсът на хората се ускорява, а кръвта се движи по-бързо, отделя се адреналин.

"Този бърз прилив на адреналин, в кратки моменти на силен стрес (или в този конкретен случай, страх) намалява апетита и повишава базална метаболитна скорост, което води до по-голяма загуба на калории.

Екипът обяснява тези промени в метаболизма с отделянето на адреналин, предизвикан от страховите реакции.

Средната загуба на филм е 113 калории ( на 90-минутна прожекция), но имайте предвид, че има някои филми, които помагат да се изгарят още повече калории.

Учените провеждат експеримент, в който 10 души гледат филм на ужасите. Ето и първите три изгарящи калории продукции (всички те са класически):


"Сиянието"- 184 калории

"Челюсти" - 161 калории

"Екзорсистът" - 158 калории

Тези 3 филма имат многобройни сцени, които предизвикват увеличаване на сърдечната честота .Но ако тези филми са твърде страшни за вас, винаги можете да отидете за по-леки ленти като Paranormal Activity (111 ккал), The Blair Witch Project (105 ккал) и The Texas Chain Saw Massacre (107 ккал).

Имайте предвид, че това изследване се базира на броя на калориите, които можете да изгорите. Така че, ако искате да опитате, предлагаме да не ядете твърде много пуканки и да пиете сода, докато гледате поредния страшен филм.

 

Още: Кой български град бе обявен за райско място?