Защо мъжете съзряват по-късно от жените? Има обяснение

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Много от нас са чували хора да казват, че мъжете, дори в зряла възраст, продължават да се държат като деца. Някои също смятат, че що се отнася до двойките, жените са тези, които носят зрялост на връзката. Затова учените решиха да проверят дали това широко разпространено вярване е вярно и ето какво откриха.

Какво казва науката?

Изследване, проведено от Университета в Оксфорд, обяснява, че съзряването на човешкия мозък се отличава с продължително развитие на функционални и структурни свойства на клетките, което продължава и в зряла възраст. Целта на това изследване е да открие кои характеристики се трансформират по време на съзряване и кои остават същите. Учените изследвали мозъка на 121 участници на възраст между 4 и 40 години чрез мозъчни изображения. Те също така проследяват промените в различните функции, като вземат предвид възрастта и пола на участниците.

Мъжете узряват по-късно в живота

Резултатите от този експеримент разкриха, че въпреки че мозъците както на мъжете, така и на жените в крайна сметка развиват едни и същи възможности за работа в ежедневието, мъжете често показват забавяне на продължителното развитие на функционалните мрежи в сравнение с жените. Дамите обаче показват по-преждевременно влошаване на тези мрежи. Ето защо се казва, че мъжете узряват по-късно в живота, отколкото жените.

 

Още: Ето защо лимонът е най-важният плод


 

Женският мозък е по-ефективен

Освен всичко, което е съобщено по-горе, има още повече данни, които потвърждават по-голямата ефективност на женския мозък. Едуардо Каликто, професор по физиология и фармакология в Медицинския факултет на UNAM, обясни в неотдавнашна публикация, че въпреки че мозъците на мъжете са по-големи от тези на жените, женският има по-голяма ефективност. Например, тя показва по-добра памет, повече невронни връзки и детайлно възприемане на цвят и аромат. Каликто каза, че всичко това има хормонален произход.

Благодарение на науката вече можем с увереност да кажем, че мозъкът на жените и мъжете функционира различно, което обяснява разликите в поведението и степента на емоционална зрялост при хората.

 

Ново: Най-голямата тайна на Айнщайн, която може да ползва всеки