Най-голямата тайна на Айнщайн, която може да ползва всеки

icon
Sofialive.bg

Алберт Айнщайн е казал: Ако имам един час, за да реша проблема, 55 минути ще изгубя в мислене, а 5, за да го реша. И е бил прав. Вместо отчаяни опити за решаване на проблема, по-добре е хубаво да се обмисли и да се разбере проблема. Смята се, че това е най-голямата тайна на големия физик, който е обявен за абсолютен гений на науката.

Айнщайн смята, че умението да решаваме проблеми е в основата на човешката гениалност. И именно затова е убеден, че всеки човек носи гениалното в себе си, но дори не го осъзнава. За сметка на това проявява този рядък талант, когато се налага да решава проблеми.

Всъщност, ако разберете проблема, много по-лесно ще го решите. Забелязали ли сте, че винаги е по-добре на някой друг да дадете съвет, отколкото на себе си? Затова, представете си, че това не е ваш проблем, а на някой друг и се консултирайте какво ще направите. Също така, ако е възможно, разделете проблема на малки части и за всяка помислете специално. Помислете за последиците от всяка стъпка и вижте дали това е добро решение.

Айнщайн освен това е бил убеден, че с мислите си можем да променяме съдбата.

Важно е и как си го представяте проблема, т.е. кои думи използвате. Да речем, че искате да се откажете от пушенето на цигари, защото ви представляват проблем, така че вместо да повтаряте „престани да пушиш“, по-добре повтаряйте „ще си продължа живота“, „ще бъда здрав“, „ще имам повече енергия“. С този начин на мислене по-бързо ще стигнем до целта“, пише Bright Side“.

Полезен трик е и формулирането на проблема, с помощта на въпроси, защото мозъкът просто иска пъзели и автоматично търси отговор, дори и когато не сме наясно в това. Добра мотивация е и награждаването.

Например, проблем са ви излишните килограми и искате да отслабнете. Тогава мислете така – цяла седмица ще се грижа за калориите, но в неделя ще се зарадвам с нещо вкусно. Килограмите ще намаляват независимо от всичко, а един „грешен“ ден няма да ви се отрази, докато в същото време вие ще се чувствате мотивирани.


 

Още: Не позволявайте на никой да сяда върху леглото ви - ето защо

 

Ново: Хората, които носят черно, са по-интелигентни