Жените, които имат повече деца, остаряват по-бавно - ето защо

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

69 е най-големият брой деца, родени от една майка, според рекордите на Гинес. Раждането на деца има пряко отношение към остаряването на майката. И, оказва се, всъщност децата не отменат от жизнеността ни, а ни правят по-млади. Ето какви са причините.

Изненадваща констатация

Изследването, проведено на 2 етапа през 2000 г. и през 2013 г. сравнява голям брой жени, които са родили деца. Според проучването повечето от тях остаряват по-бавно и има специфично обяснение.

Нашата ДНК има специализирани структури, наречени теломери. Това са частиците, които защитават нишките на ДНК-то ни. Колкото по-дълги са, толкова по-бавно е биологичното стареене. И всяко родено дете ги прави по-дълги. Това може да се дължи на повишаване на естрадиола по време на бременност, който защитава теломерите.

 

Още: 30 изумителни факта за женското тяло, за които не подозирате!

 


Противоположно мнение

Не всички проучвания обаче твърдят, че броят на децата се свързва с бавното стареене. Други изследвания казват обратното и разкриват скъсяване на теломери при жени дори с 1 дете. Всичко това предполага, че са необходими повече проучвания, за да се разбере как точно раждането на децата и техният брой влияят върху биологичното застаряване на жените.

Дори 2 деца могат да повлияят

Броят на децата влияе не само върху процеса на стареене. Оказва се, че това се отразява на психичното здраве. След раждането на първото дете психичното здраве на майката се подобрява. Но раждането на второ дете драстично го влошава и то остава на ниско ниво, поне в общия случай.

3 деца носят повече стрес

Друго проучване твърди, че майките с 4 или повече деца са по-спокойни от майките, които имат 3 деца. А именно 3 деца е най-стресиращото число за майка. Майките казват, че колкото повече деца имат, толкова по-малко се притесняват , докато майките с 3 деца казват, че се тревожат постоянно. И много трудно може да ги убедиш, че четвъртото ще промени ситуацията - но въпреки всичко, това е начинът.

 

Още: Защо започването на работа преди 10 ч. е опасно за здравето