20 бързи въпроса към Китодар Тодоров

icon
Sofialive.bg
Източник: Личен архив

Китодар Тодоров е сред хората, които могат да ви разсмеят с минимално усилие, но дълго време да ви боли корема от този смях. Той е естествен, забавен, човек без гримаса. Рядко е сериозен, но когато е, все още се чудиш дали това е възможно и не е някой номер. Много е харесван и заради шоуто си "Петък точно в пет", а тийнейджърската аудитория го обожава заради стриймовете, които прави, докато играе игри. Решихме да се свържем с Китодар и да разберем отговорите на въпросите в новата ни рубрика  "20 бързи въпроса към"

Ето и какво ни каза той:

Опишете най-голямото предизвикателство, което стои в работата ви.

Липсата на време.

Най-вредният и най-полезният ви навик?

Най-вредният ми е пушенето. Най-полезният - търпението.


Ценностите, в които вярвате най-силно?

Свобода и справедливост.

Как ще обясните това, което правите, на седемгодишно дете?

Вярвам, че всичко е игра, така че ще му кажа, че играя игра. Въпреки че сега като се замисля, на колкото и години да е едно дете ще говоря с него все едно с възрастен човек. Така смятам, че е правилно.

Пет книги, които са задължителни на лавицата?

За съжаление, не чета много книги. Това ми е проблем от малък. Мисля, че Библията е много важна книга. Със сигурност Библията е много важна книга. Има много автори, които също са много важни като Достоевски и Джани Родари.

Кое е онова, което все искате да научите и все нямате време?

Да имам повече време за четене. Смятам, че това е много важно и е от нещата, които много ме дразнят - че не отделям време за четене. Компенсирам с разговори и гледане на филми.

Какво може да се промени в страната ни към по-добро и какво ви радва тук?

Всяко нещо има плюсове и минуси. Един от минусите ни е, че нямаме търпение. Искаме всичко да става веднага. Това е невъзможно и води до едно напрежение, че нещата не вървят към добре. Има и много плюсове - не сме агресивен народ като действия, а само като приказки - разприятелявания във фейсбук, например. Не се сещам тук да има масови убийци като в големите държави.

Най-важният съвет, който сте пренебрегвал?

От една страна да не си губя времето. Един мой преподавател постоянно ми го повтаряше. От друга страна, обаче, не знам колко е хубаво, защото понякога си губим времето, но намираме добри възможности. Започнем ли да се лутаме в миналото и защо сме направили дадено нещо, това не решава проблема, а само задълбочава кризата.

Ако имахте възможността да съберете петима души от целия свят, на които се възхищавате, и да си кажете няколко думи, кои щяха да бъдат тези личности? И какво щяхте да ги попитате?

Най-важното е да се съберем с Господ Бог. От хората от миналото до сега аз много харесвам Бах, Бош, Церковски от режисьорите. Тях ги чувствам близки като мислене.

Кой ви е по-симпатичен: безотговорният бохем или неспасяемият работохолик?

Безотговорният бохем от двата варианта. Крайният работохолик в желанието си да уплътни желанието си изцяло с работа, губи нещо много важно - връзката с другите хора. При бохемът това го има, но въпреки това, много вярвам, че човек трябва да бъде социален, да разбира хората и да ги обича.

Нещото, което ви изкарва извън нерви?

Не харесвам човек да е лишен от избор. Това ме потиска. Кара го да бъде в безизходица, а трябва да има избор и той да не е краен.

Най-хубавият начин за прахосване на времето?

От доста време не си прахосвам времето, което лекичко ме дразни. На времето, когато съм имал повече свободно време, се срещах с хора и това ми носеше удоволствие.

Да прогнозираме бъдещето като опитен фантаст: какво ни очаква?

За мен прогресът не е винаги напред и нагоре. Трябва да имаме цел.

Какво никога не прощавате?

Няма такова нещо. Всичко подлежи на прошка. Трябва да следваме пътя на Христос - всяко нещо подлежи на прошка. Със сигурност нещата, които ме дразнят, ме карат по-трудно да ми минава, но няма ситуация, в която да не мога да простя.

Градовете, които винаги са в сърцето ви?

Белград, Дамаск, Атина и Флоренция. Средиземноморските държави много ми харесват.

Кое е нещото, което ви вълнува най-много в момента?

Да не закъснея за среща.

По какво познавате, че някой е "ваш човек"?

Зависи. В началото някой може да ти е симпатичен и после да имаш разочарования. Всеки човек може да е твоя човек. 

Масова мания, която никога не сте разбирали?

Нон стоп има такива. Те се пораждат основно в интернет и това е проблем, защото хората се изострят един срещу друг. В крайна сметка обаче е абсолютно безсмислено.

Какво с времето се отказахте да правите?

Да си прахосвам времето.

Цитатът, който ви ръководи най-много?

Много харесвам посланието на Апостол Павел за любовта и Притчата за блудния син. Те са по-дълги пасажи, но са много важни за мен - любовта към бога, прошката.

 

Интервю на Илиана Симеонова