5 най-важни песни в живота на Светозар Кнезовски

icon
Sofialive.bg
Източник: Вибке Байхе

"Много ми е трудно да се огранича и да избера само пет от песните, които са ми въздействали през годините. Опитах се да ги сведа само до българска музика за да мога направя по-ясен избор, но пак ми е много трудно. В голямо приключение ме вкарахте, ей! Създадох си невидими филтри в главата за да избера най-доброто, но пак не са само пет. Последният критерии на който се спрях е да избера музика, която кара кръвта ми да бушува и не ме оставя седнал нито за секунда.", сподели актьорът Светозар Кнезовски, който участва в мексиканската драма "Извън Луната" и спектаклите „Сън в лятна нощ“, „Кандидати за слава“ „Дърветата умират прави“ „Ревизор“, „Чехов и миниатюрите“, "Забравени от небето", "Отвъд луната", "Светицата" и редица други. 

Ето и неговия избор в рубриката на Sofia Live "#Плейлистът на..."

1. Lule Lule - Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Открих тази група преди години докато живеех в Таррагона – Каталуния. Сандра има великолепно излъчване и гласа на ангела на веселието. Самата песен е стара колкото живота, а в техния аранжимент е като фойерверки на плажа Барсельонита. Не пропускам възможност да присъствам на техни концерти по света. Слава Богу идваха и в България и скоро пак ще идват.

 

2. Άννα Βίσση ντουέτο με τη Γιώτα Γιάννα - Όσοι Αγαπάνε Δεν Πεθαίνουνε


Втората песен открих съвсем скоро по време на принудителната ни изолация. Имахме гости за вечеря и съвсем случайно беше попаднала в един плейлист, който бях пуснал. За Ана Виси няма какво толкова да кажа, но бях силно впечатлен от Йота Яна (както я наричат на галено гърците). Истинското и име е Панайота. Тя е на 92, но има дух на 18-годишно момиче. Първия си албум издава едва на 83-годишна възраст. Текстовете и са винаги сериозни и изпълнени с човешка топлина, любов и мъдрост. Тази песен започва с речитатив, който в превод изглежда така:

-Аничко!

-Да, Йота?

- Тези, които обичат, не умират!

 

3. Sha-Sha Варварска песен

Третата песен е на небезизвестните в България, а иначе световно неизвестните ми приятели от дует „Ша Ша“ – Гергана Добрева и Светослав Колев - Цвъри

Песента е в техния любим стил „свински джаз“ и е толкова въздействаща, че те кара наистина да си хванеш шапката и да хукнеш след вятъра към големия син аналгин (така наричам морето) някъде около или във самата Варвара.

 

4. Послепис - Не чакай

Четвъртата песен е на друг любим български дует. Приятелите от дует „Послепис“. Не е толкова бавурна колкото другите, но пак те кара поне да се поклащаш на място и да искаш да живееш тази вечер в техния ритъм. Освен, че са млади и безумно талантливи излъчват една особена любов към хората и това, повярвайте ми, е заразно.

 

5. ОТНОВО - ВИДА ПИРОНКОВА

Петата песен не е весела, но толкова ми е въздействала, когато я чух за първи път, че организирах снимачен екип и количество приятели за да и заснемем клип. Песента „Отново“ е на голямата Вида Пиронкова. Според мен най-добрият съвременен композитор и текстописец в България. Песните и са нежни, чувствени, любовни, човешки, топли… Абе, карат те да се чувстваш като завит с топло одеало насред лютата зима на живота.

 

Благодаря ви за вниманието и се надявам да бъдете здрави и заедно да слушаме хубава музика още дълги години! До скоро 😊