Ако забележите това, спрете кафето

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Сред нас има много хора, които смятат, че чашата сутрешно кафе е нещо, от което никога не биха се отказали. Истината е, че една чаша кофеинова напитка няма как да ни навреди. Опасно е, когато започнем да злоупотребяваме с количествата, мислейки си, че горчивата течност ще ни върне енергията, тонуса и доброто настроение.

Преди да посочим 3 – те притеснителни сигнала, сочещи, че е време да намалите кафето, ще споменем, че напитката има много полезни свойства, но консумацията не трябва да е прекомерна.

Ето ги и притеснителните сигнали:

Изнервени сте непрекъснато

Да не забравяме, че кафето способства за стимулирането на нервната система и повишаване на кръвното налягане. Ако пиете прекалено голямо количество от напитката, не е изключено да станете свидетели на смяна на настроението и постоянно треперене на ръцете.

Опитайте да замените чашата следобедно кафе с чай по ваш избор.

Не спите добре


Твърде вероятно е кафето да рефлектира негативно върху биологичния ви часовник. Ако често се събуждате изморени, а вечер ви е трудно да заспивате, това може и да подсказва за предозиране с кофеин.

Опитайте да не консумирате напитката в следобедните часове.

Чувствате се изморени в средата на деня

Прекаляването с кофеинови напитки кара тялото да ни праща сигнали за умора и изтощение. Ако е още обяд, а вие се чувствате твърде изморени, намалете кофеина.

Много е важно да се храните пълноценно и балансирано. Качествената храна ще ви дари с нужната енергия.

Вслушвайте се внимателно в сигналите, които тялото ви изпраща. Ако някои от тези 3 симптома са налице, време е да се замислите за намаляване на кафето!