Домашен тутманик с масло и сирене по рецепта на баба

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

ЗА ТЕСТОТО

вода - 300 мл хладка

кисело мляко - 1/3 ч.ч.

захар - 2 ч.л.

сода бикарбонат - 1/4 ч.л.

сол - около 1/2 ч.л.


белтък - 1 бр.

олио - 2 с.л.

брашно - 1 кг

мая - 1 кубче 42 г

ЗА ПЛЪНКАТА

сирене - 300 г

кисело мляко - 2 с.л.

бакпулвер - 1 бр.

масло - 100 г

 

Начин на приготвяне:

1.Маята се активира с хладката вода, захарта и 1 с.л. брашно.

2.Към пресятото брашно добавяме активираната мая, олио, сол и сода, като ще използваме само 1 бр. белтък.

3.Бъркаме с лъжица и доомесваме на ръка, докато получим меко, но нелепнещо тесто.

4.Тестото се оставя на топло за да удвои обема си около 1 час.

5.Докато втаса тестото, си приготвяме плънката от разбити яйца плюс останалия жълтък, киселото мляко, натрошено сирене и бакпулвер.

6.Разделете тестото на 4 равни части и омесете всяко с малко брашно.

7.Всяка топка се разточва на кора с дебелина 2 мм и се поръсва с част от приготвената вече плънка.

8.Навийте на рехаво руло и после завийте на охлюв, който поставете в намазана с масло тава.

9.Направете същото и с другите кори, като ги завивате и поставяте една до друга.

10.Ако ви е останала от яйчената смес, намажете вития тутманик навсякъде.

11.Нарежете маслото и го разпределете отгоре.

12.През това време загрейте фурната на 200°С.

13.Печете бабиния тутманик 30-40 минути до хубав златист загар.

 

Приятен апетит!