Домашни кроасани по френска рецепта

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

брашно - 300 г

топла вода - 130 мл

суха мая - 7 г

сол - 1 ч.л.

захар - 2 с.л.

масло - 30 г разтопено


жълтъци - 1 бр.

масло - 140 г за вкарване в тестото

яйца - 1 за намазване

 

Начин на приготвяне:

  1. Разбивам си маята със водата и щипка захар и оставям да шупне за 10 минутки.
  2. Пресявам си брашното около 250 г заедно със другите сухи съставки (сол, захар) и прибавяме маята и жълтъка.
  3. Замесваме меко тесто и доизмесваме с другите 50 г брашно и го прибирам в хладилника, покрито с фолио, за 10 мин.
  4. Вадя го след 10 мин, захлупвам краищата и го прибирам за още 10 мин.
  5. Вземам си лист оризова хартия и с голяма линийка си очертавам квадрат със размери 18/18 см.
  6. Слагам тестото в центъра на листа, завивам го, обръщам го и го разточвам, да се разпредели по краищата на хартията.
  7. Прибирам в хладилника за 30 мин.
  8. По същия начин оформям маслото на квадратче 10/10 см и го разточвам леко.
  9. Увивам и него и престоява с тестото 30 мин.
  10. След 30 мин вадя тестото от хладилника, слагам си го на плота за разточване и върху него слагам маслото.
  11. Завивам маслото с тестото и леко без натискане го разточвам около 20 см.
  12. Прегъвам 1/3 от тестото и го завивам с другата част да стане на руло.
  13. Прибирам за още 30 мин. Вадя разточвам пак леко, пак завивам на руло и пак за 10 мин в хладилника.
  14. Вадя от хладилника, разточвам и завивам на две, оставям за 30 мин в хладилника.
  15. Вадя разточвам на кора, режа триъгълници и навивам кроасанчетата.
  16. Слагам в тава със хартия за печене.
  17. Разбъркваме едно цяло яйце и ги намазваме.
  18. Оставяме да втасат около 2 часа на стайна температура до удвояване на обема си.
  19. Мажем пак със яйцето домашните кроасани и печем на 200°C за 15, 20 мин.