Домашни солени кифлички

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

яйца - 4 бр. (1 жълтък се отделят за намазване)

сол - 2 ч.л.

кисело мляко - 300 г

прясно мляко - 240 мл

мая - 42 г

захар - 1 с.л. за активиране на маята


брашно - 2 с.л. за активиране на маята

олио - 180 мл

брашно - 1.200 г

ПЛЪНКА

сирене - 200 г

ЗА НАМАЗВАНЕ

жълтъци - 2 бр.

прясно мляко - 1 с.л.

 

Начин на приготвяне:

За тези пухкави кифлички със сирене прясното мляко се затопля и към него се добавят маята, захарта и брашното.

Оставят се около 20 минути, да се активира.

Двете цели яйца и двата белтъка се разбиват със солта, добавя се захарта, киселото мляко, олиото и активирана смес с маята.

Пресява се и се добавя брашното.

Омесва се меко, еластично и нелепнещо тесто, което се намазва с олио и се покрива с фолио за час, докато втаса.

Тестото се разделя на 5 топки, разточва се на кора и се режат на 8 триъгълника.

От широката част се слага сиренето и се навива на кифлички.

Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, намазват се с жълтък и се поръсват със сусам.

Не се оставят да втасват още веднъж!

Пекат се на веднага след оформянето на 180°C в загрята фурна до готовност.