Използвате тези неща често, а не знаете, че всъщност имат срок на годност (ВТОРА ЧАСТ)

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

8. Обувките

Повечето компании за обувки за бягане казват, че маратонките трябва да се сменят, когато с тях изминете около 500 километра. Това означава, че ако бягате 5 километра на ден, ще трябва да ги замените след 90-110 дни. Следвайте това правило, защото в противен случай рискувате да се появи неприятна миризма в тях и дори бактерии.

Разбира се, ако използвате маратонките си само във фитнеса, а не бягате с тях на стадиона, те могат да издържат по-дълго. Моментът, в който обувката започне да ви става неудобна или причинява болка в краката, е индикатор, че е време за промяна.

9. Хавлиите

Техният срок на годност е около 3 години. Ако перете кърпите си след всеки 3-4 къпания и ги оставяте да изсъхнат естествено (най-добре на слънце), те вероятно ще издържат по-дълго време. Разбира се, това зависи и от качеството на кърпата.  Дори след редовно пране е добра идея да сменяте кърпите на всеки 3 години. Използвайте старите си като парцали, с които да почиствате прозорци и да бършете прах, например.

10. Четките за коса и гребените

Те трябва да се сменят на всеки 6 месеца. Когато разресвате косата си, мъртвите клетки и кожа остават на четката за коса, макар и да не ги забелязваме. Измиването на четката за коса след всяка употреба или веднъж седмично може да удължи живота й.


Но дори и тогава смяната му веднъж на всеки 6 месеца е добра идея, за да поддържате скалпа и косата си във възможно най-добрата форма.

11. Гъбите за тяло

Те трябва да се сменят всеки месец или на всеки два. Топлата и влажна среда в банята е идеално място за развитие на бактерии и гъбички. Не забравяйте да ги изстисквате и да ги окачате на проветриво и лишено от влага място, за да изсъхнат след всяка употреба.

12. Детските столчета за кола

На пръв поглед изглежда добра идея да ползваме бебешкото столче на детето на приятел, за да не купуваме ново, но преди да приемете, не забравяйте, че столчетата за кола също имат срок на годност. Обикновено издържат 6-10 години в зависимост от производителя. След изтичането на този срок, те стават по-опасни, по-неефективни и нефункционални.

13. Каските 

Повечето маркови каски имат срок на годност, изписан на етикета от вътрешната им страна. Но ако не можете да го видите, имайте предвид, че повечето каски издържат 3-5 години от закупуването им.

Ако каската се е използвала за кратко, то е добра идея да я смените след 7 години. Причината е, че лепилото и пяната, с която каската е пълна, стават неефективни и тя не защитава по същия начин.

14. Солта

Солта сама по себе си не се разваля. Но йода, който се съдържа в нея, причинява слепване на зърната или загуба на вкуса й след 3-5 години. 

ВИЖТЕ ПЪРВАТА ЧАСТ ТУК!