Няма да повярвате, че тези неща, които използвате често, всъщност имат срок на годност (ПЪРВА ЧАСТ)

icon
Sofialive.bg
Източник: Tesa Robbins / Pixabay

Най-често проверяваме срока на годност на храни, напитки и лекарства. Може би ще се изненадате да разберете, че дори бебешкото столче в колата има срок на годност и той е различен за отделните марки. Срокът на годност не означава непременно, че конкретния продукт ще се развали, мухляса или вмирише, а просто, че губи своята ефективност след определено време. Дори мебелите имат срок на годност. Но стига сме издавали още в началото.

Представяме ви списък с нещата, които всъщност имат срок на годност и ви напомняме да го проверявате:

1. Разклонителите

Техният срок на годност е около две години. След това време те трябва да се подменят с нови. С течение на времето и с честотата на използването им ефективността им намалява. Така че, ако не можете да си спомните кога сте закупили своя разклонител или контакт, време е да го смените. Освен това, ако забележите някакви следи от изгаряне около гнездото или установите, че пръщи при включване или постоянно тока в него прекъсва, това е сигурен знак да го замените с нов.

2. Домашните чехли

Те трябва да се сменят на всеки 6 месеца. А причината е елементарна - нехигиенично е да използваме едни и същи домашни чехли за повече от посочения период независимо дали ги перем редовно, или не. Редовната им смяна с нови ще подобри здравето на краката ви и ще предотврати появата на неприятна миризма.

3. Сутиените


Сутиените стават негодни за употреба от 6 до 12 месеца. Този срок зависи от това колко често се носи и колко редовно се пере. Ако носите сутиен редовно, не очаквайте той да издържи повече от 6 месеца. Ще познаете дали е за изхвърляне по това дали ластикът е разхлабен и дали чашките са смачкани.

4. Подправките 

Подправките губят вкуса си от 1 до 4 години. Ако пазарувате подправки от близкия магазин, то на пакетчето може да намерите срока на годност. Но ако си ги произвеждате сами или срока не е написан, то това правило ще ви бъде от полза. Уточняваме, че подправките не стават негодни за консумация след изтичане на посочените срокове, а просто губят своите свойства, вкусове и аромати.

Сушените билки могат да издържат 1-3 години, а смлените/прахообразните подправки издържат 2-3 години. Целите подправки могат да издържат до 4 години, ако се съхраняват правилно.

5. Парфюмите

Средният срок на годност на парфюмите е около 3 години и в повечето случаи той е посочен на опаковката. Сред изтичането му парфюмът губи своя аромат, или го променя и става изключително неприятен. Може да бъде опасно за кожата ви, ако я напръскате с парфюм с изтекъл срок на годност, затова следете го и не го пренебрегвайте. 

6. Възглавниците

Обикновено срокът на годност на възглавниците е около 3 години. С течение на времето възглавниците абсорбират мазнини от тялото, мръсотия, мъртви кожни клетки и акари, както и силно се замърсяват, въпреки че ги перете редовно. Те могат да станат убежище за бактерии и алергени.

Затова не забравяйте да перете възглавницата си с нежен перилен препарат на всеки 6 месеца, както и да я сменяте на всеки една или две години.

7. Дървените прибори

Дървените прибори като лъжици и черпаци обикновено издържат не повече от една година. Те абсорбират масло и мазнини и дори да ги почиствате внимателно, вероятността в тях да живеят бактерии е голям.

Как да проверите дали вече са за смяна? Накиснете ги във вряща вода и ако водата мирише лошо или изглежда мръсна, е време за промяна. 

ВИЖТЕ ВТОРАТА ЧАСТ ТУК!