Сънят може да е доста по-хубав - ето как

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Знаете онова чувство да ти се спи страшно много, но когато стигнеш до удобното легло, започваш да се въртиш като пумпал и каквото и да правиш не можеш да заспиш. Защо ли? Точно тогава в главата ти се появяват мисли за бивши, съобщения от преди година, скандали, неприятни разговори или мисли за любим човек, от които ти се разиграва целия корем и пеперудите вътре полудяват. Има два варианта - или си със силно сърцебиене, защото си ядосан на хора и събития от преди години, или си с пеперуди в стомах. Колкото и да броиш козички - не става. А минутите до алармата се изнизват като секунди и ти напомнят, че на сутринта ще заприличаш на бухал с тъмни кръгове под очите и лошо настроение. Ех, несправедлив живот.

Ето и няколко съвета, с които да подобриш съня си:

 

1. Душ

Не е случаен израза: "Заспах като къпано бебе". За да се отпусне тялото ти, то трябва да бъде чисто и хидратирано. Мечтания релакс преди заспиване е топъл и приятен душ.

 

2. Не се храни преди лягане


Някои хора казват, че не е хубаво да се яде след 18, а други - след 20 часа. Ние няма да ви ангажираме с определени часове. Просто запомнете, че хранейки се непосредствено преди лягане вие напрягате организма, той започва да произвежда повече стомашни сокове, за да преработи храната и в този случай сънят ви няма да ви сполети поне до един-два часа след това.

 

3. Никакво облъчване

Взирането в телефон, компютър, лаптоп или каквато и да било джаджа от този сорт е опасно за здравето и вреди изключително много на съня. Намалява чувството за сънливост. Затова поне един час преди лягане трябва да ги избягваме.

 

4. Алармата - по-далеч

Един много полезен и хитър ход е да слагаш телефона с алармата максимално далеч - по възможност в другия край на стаята, защото когато звънне е хубаво да станете от леглото и да отидете да я изключите. Когато е близо до вас и звънне, е много възможно да я изключите и отново да се унесете в сън.

 

5. Спорт

Когато се измориш от тренировки, заспиваш много по-бързо още с подушването на възглавницата. Така че се отдай на една приятна тренировка за духа и тялото преди лягане и ще видиш как сънят ти ще се подобри значително.

 

6. Чай

Консумирането на чай преди заспиване е много приятно и успокояващо. Особено ако е мента, глог и валериан. Винаги е по-добре да се консумира нещо от природата.

 

7. Четене/Писане

Четенето или писането преди лягане значително увеличава шансовете ви да заспите по-бързо. Това става, защото напрягате ума си, а за да работи добре, му трябва здрав сън.

 

8. Просто се отпусни

Елиминирайки всички притеснителни мисли и отпускайки се, ще усетиш веднага насладата от съня.