Кифлички със сирене, в които ще се влюбите

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

яйца - 2 бр.

прясно мляко - 1/2 ч.ч.

кисело мляко - 1 с.л.

сирене - 150 г натрошено

масло - 1/3 ч.ч. разтопено

сол - 1 ч.л.


захар - 1/2 ч.л.

куркума - 1 - 2 щипки

мая - 1 ч.л. суха

брашно

масло - за намазване

сусам - за поръсване

 

Начин на приготвяне:

1. Разбийте едното яйце и белтъка от другото (жълтъка оставяме за намазване на кифличките преди печене).

2. Към разбитите яйца прибавете прясно мляко, киселото мляко, разтопеното краве масло, натрошеното сирене, сол, захар, куркума и суха мая.

3. Разбъркайте добре и с брашно (тип 450) , колкото поеме, замесете тесто.

4. Оставете на топло да втаса (може и във фурна на 50 градуса).

5. Втасалото тесто разделете на 6 еднакви топки.

7. Разтеглете с ръце на кори или разточете с точилка.

8. Намажете с разтопено краве масло цялата кора (с четка) и редете една върху друга по три кори, като всяка намажете с мазнина.

9. Така наредените кори навийте на рула.

10. Нарежете рулата на еднакви парчета и сложете в намазани с мазнина формички за мъфини.

11. Отгоре намажете всяка соленка с жълтък и поръсете със сусам.

12. Печете солените кифлички в нагрята на 170-180 градуса фурна до готовност (не е необходимо да втасват отново преди печене).

 

Приятен апетит!