Класическата рецепта на баба за права баница

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

кори за баница - 1 пакет 400 г

яйца - 5 бр.

кисело мляко - 200 г

сирене - 300 г

сода бикарбонат - 1/2 ч.л.

бакпулвер - 1/2 ч.л.


сол - 1 щипка

олио - за намазване

 

Начин на приготвяне:

1.В дълбока купа разбивате яйцата с щипка сол.

2.В киселото мляко добавяме содата и оставяме за 2-3 мин, да се активира.

3.След това добавяте киселото мляко към яйцата и пак разбивате.

4.Добавяме към сместа бакпулвера и натрошаваме сиренето и разбъркваме.

5.Намажете тавичката с олио и започвате на всяка двойка кори да слагате от сместа около 5-6 с.л.

6.Корите се навиват и се подреждат в тавата една до друга.

7.Намазваме баницата, ако ни е останала от сместа - така тя бухва още и става по-вкусна. Може и само с олио, ако не е останала от сместа.

8.В предварително загрята на 180°C фурна на средна скара печем за 30 - 35 мин. или до готовност.

 

Приятен апетит!