Солени макарони на фурна тип "Болонезе" запеканка

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinkstock/ Guliver

Необходими продукти:

макарони - 500 г

сол

зехтин - 5 с.л.

лук - 1 глава

моркови - 1 бр.

чесън - 2 скилидки


кайма - 500 г

червено вино - 100 мл

пасирани домати - 1 и 1/2 ч.ч.

доматено пюре - 1 с.л.

риган - 1 ч.л. сух

босилек - 1 с.л. сух

смлян черен пипер - 1/2 к.л.

настърган кашкавал - за поръсване

пармезан - за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя сосът Болонезе.

1. Почистете лука, моркова и чесъна и ги нарежете на дребно.

2. В сгорещена мазнина задушете лука и моркова, а малко след това прибавете и чесъна.

3. След като омекнат, добавете кайма - няма значение вида.

4. Когато побелее и стане на трохи, налейте виното.

5. Изчакайте да се поизпари, след което добавете нарязаните на дребно или пасирани домати.

6. Сосът се овкусява със сол, риган, босилек и черен пипер. Оставя се да се готви на умерена температура, докато се сгъсти.

7. Макароните сварете до полуготовност в подсолена вода.

8. Когато са готови, ги отцедете.

9. Прехвърлете ги заедно със соса в тавичка, разбъркайте ги и ги поставете във фурната да се пекат за около 40 минути.

10. Малко преди готовност на макароните на фурна ги поръсете с настърган кашкавал и пармезан.

 

Приятен апетит!