Крехко свинско със зеленчуци на фурна - тайната е в тази съставка

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Приготвя се за около час и половина и стига за 6 порции.

Необходими продукти:

свинско месо - 1 кг (плешка)

картофи - 1 кг

лук - 2 - 3 по - големи глави

моркови - 2 - 3 големи

гъби - 500 г (Кралски печурки)


чесън - 6 - 8 скилидки

червено вино - 400 мл

зехтин

сол

черен пипер

червен пипер

шарена сол

 

Начин на приготвяне:

1. Почистете и измийте добре месото.

2. Нарежете свинското на пържоли.

3. Направете върху тях фини разрези, където да втриете наситения чесън.

4. Поставете пържолите в тава, предварително намазана със зехтин/олио, и добавете подправките.

5. Нарежете гъбите на шайби и ги добавете върху месото.

6. Нарежете кромида на колелца и го добавете върху гъбите.

7. Обелете морковите.

8. Нарежете ги на кръгчета и ги сложете върху лука.

9. Обелете картофите, нарежете ги на ленти и ги сложете в тавата върху другите продукти.

10. Залейте с 400 мл червено вино.

11. Добавете подправки на вкус (сол, чер пипер и т.н.).

12. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете свинското с картофи в предварително загрята фурна на 200 градуса на горен и долен реотан за 50 мин.

13. Ако обичате по-запечено, може да оставите още 5-7 минути само на горен, след като махнете фолиото.

 

Приятен апетит!