Морковен кекс с кокос

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

яйца - 4 бр.

захар - 1 ч.ч. с вместимост 200 мл

олио - 1/2 ч.ч.

кисело мляко - 125 г

моркови - 2 бр. (150 г)

кокосови стърготини - 50 г


брашно - 2 ч.ч.

бакпулвер - 10 г

ЗА ДЕКОРАЦИЯ

бял шоколад

сок от мандарина - от 4 парченца мандарина

кокосови стърготини

 

Начин на приготвяне:

Яйцата със захарта се разбиват с миксера до побеляване на сместа, около 5-6 минути.

Добавят се олиото и киселото мляко, разбиват се за кратко отново с миксера.

Следват кокосовите стърготини, настърганите морковите и пресетите брашно с бакпулвера, които се разбърква внимателно с шпатула до готовност, да няма бучки от сухите съставки.

Във подходяща форма - добре намаслена, се изсипва сместа и се пече в предварително загрята фурна на долен реотан на 170°C за около 20 минути (без вентилатор), след което се включва и горния реотан, пече се до суха клечка морковеният сладкиш.

Шоколада се разтопява в микровълновата, слага се сока от мандарината, разбърква се добре до получаване на еднородна смес.

Сипва се в еднократен пош и се декорира отгоре.

Поръсва се леко с кокосови стърготини по желание и вашият кекс с моркови и кокос е готов.