Ризото с гъби по бърза и вкусна рецепта

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

черен ориз или обикновен - 250 г

печурки - 300 г

зеленчуков бульон - 1 кубче

зехтин - 2 с.л.

лук - 1 глава

чесън - 2 скилидки


бяло вино - 1 чаша

краве масло - 25г

магданоз

пармезан

черен пипер

сол

 

Начин на приготвяне:

Измийте гъбите и ги нарежете през средата и след това на филийки.

Магданозът, чесънът и лукът се нарязват на ситно.

В дълбок тиган предварително загрят на средна температура поставете зехтина.

Добавете лука и задушете, докато омекне.

Добавете чесъна и разбъркайте за още минута, за да поеме аромата.

Добавете печурките, овкусете със сол и черен пипер и задушете, докато омекнат.

Прибавете черния ориз и кравето масло. Разбъркайте хубаво.

Налейте виното и задушете, докато се изпари напълно, като бъркате често.

В друг съд поставете кубчето зеленчуков бульон и 500 мл вода.

Разбъркайте до пълното му разтваряне.

Постепенно добавяйте от бульона към ориза на няколко пъти.

Черният ориз се готви по-бавно от белия.

Ако се наложи, долейте вода, ако е свършил бульонът.

Малко преди да е готово вкусното ризото, прибавете настъргания пармезан към ориза и част от магданоза.

Разбъркайте добре и похлупете за още няколко минути ризотото с гъби.