Шарен боб на фурна - само за ценители

icon
Sofialive.bg

Необходими продукти:

шарен боб - 1/2 кг

пушен бекон - 4 парчета

зелени чушки - 1

моркови - 2

пресен лук - 2 стръка

олио


брашно - 2 с.л.

брашно - 1 с.л. от манатарки

червен пипер - 1 ч.л.

джоджен

девесил

сол

черен пипер

магданоз - за поръсване

 

Начин на приготвяне:

1.Накисваме боба за една нощ във вода.

2.Измиваме го и го слагаме в чиста вода да заври веднъж.

3.Изливаме тази вода и отново измиваме.

4.Сваряваме го до готовност. Аз лично използвам уред за бавно готвене, където бобът къкри на висока степен за 5-6 часа.

5.Запържваме последователно нарязаните на ситно зелен лук, морков и чушка.

6.Към тях добавяме нарязаният бекон и запържваме и него.

7.Добавяме червения пипер, брашното и сушените манатарки, които също запържваме до толкова, че да се поемат от мазнината, и разреждаме със студена вода (около 2 ч.ч.).

8.Добавяме сол, черен пипер, джоджен и девесил (пресни/замразени или сухи).

9.Разбъркваме добре и оставяме на котлона, докато заври.

10.Получената смес добавяме към вече сварения боб и изливаме всичко в дълбока тава.

11.Печем боба на фурна за около 35-40 мин.

 

Приятен апетит!

Поднасяме ястието с нарязан на ситно магданоз.