Спаначена баничка по специална рецепта

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

спанак - 250 г

зелен лук - 4 стръка

копър - 3 стръка

брашно - 1 ч.ч.

бакпулвер - 1 ч.л.

сол - 1 ч.л.


прясно мляко - 1 ч.ч.

яйца - 2 бр.

масло - около 50 г разтопено

кашкавал - 100 г

сирене - 100 г

пармезан - 2 с.л.

олио

черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Зеленият лук се наситнява.

Спанакът се измива и нарязва.

В малко сгорещено олио се запържва зеленият лук, докато омекне - 1-2 минути.

Добавя се половината спанак и се запържва, докато омекне.

Повтаря се и след добавянето на втората половина.

Поръсва се с малко сол и черен пипер на вкус.

След това се отстранява и се оставя да изстине.

В голяма купа се разбъркват брашното, бакпулверът и солта.

Прибавят се млякото, яйцата, разтопеното масло и се смесва всичко.

Изстиналият спанак се изцежда добре.

Прибавя се към сместа.

Добавя се и копърът, след което и настърганият кашкавал и натрошеното сирене.

Всичко се разбърква, за да се смеси добре.

В намазнена тавичка се разпределя сместа равномерно.

Отгоре соленият кекс се поръсва пармезанът.

Пече се баницата със спанак се около 40 минути на 170 °C или до суха клечка и златист загар.

Преди разрязване на калпазанска спаначена баница се изчаква около 15 минути да поизстине.