Тези растения държат комарите далеч от вас

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Лятото е страхотен сезон, тъй като тогава можем да си вземем дълга почивка и да се насладим на морската вода. Цялото това удоволствие обаче може да бъде унищожено от жадните комарите, които често ни хапят и оставят болезнени рани след себе си.

Приготвили сме списък с няколко растения, благодарение на които ще държите комарите далеч от вас. Необходимо е само да откъснете листата им и да ги втривате в кожата си. Комарите ненавиждат тези растения: 

Маточина

Това растение се открива лесно по нашите ширини, а миризмата му на лимон кара вредителите да бъдат далеч от вас. Маточината е известна и с антибактериалното си действие. 

Босилек

Босилекът съдържа в себе си етерични масла, които отблъскват нахалните кръвопийци и ги карат да стоят далеч от вас.

Валерия от "Ергенът" хвана букета (СНИМКА)


Лавандула

Лавандулата има действието да отблъсква всякакви насекоми заради силната си миризма. Дори и да не натриете лавандулови листа в кожата си, уханието на тази билка ще ви предпази от комарите. 

Градински чай и розмарин

Чаят от розмарин и други градински билки може да се втрива в кожата или да се вари. По време на варенето се отделят вещества и ухание, които ще държат вредителите далеч от вас.

Цитронела

Цитронелата е най-ефективния начин за борба с комарите. Етеричното масло от цитронела е евтино и достъпно от всяка аптека.

Друг начин да се справите с кръвощадните вредители са натуралните масла от арган, бадем или кокос. Те също се втриват в кожата.