Учени: Прегръдките имат много ползи за здравето - ето някои от тях

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Дори една обикновена прегръдка може да бъде животоспасяваща. Е, може би не напълно, но поне има множество ползи за нашето здраве. Трудно е да не се съглася, тъй като всички те са подкрепени от науката. Като например:

1. Регулира кръвното налягане

Прегръдките вършат идеална работа, когато става дума за кръвно налягане. Само 20 секунди гушкане са достатъчни, за да го понижи, а ефектът продължава известно време, докато прегръдките свършат. Освен това намалява стреса както при мъжете, така и при жените и може дори да ви предпази от възможни сърдечни заболявания.

2. Укрепва имунната ви система

Гушкането и прегръщането освобождава окситоцин, хормон, който има тясна връзка със социалните взаимодействия и връзките. Това от своя страна засилва Т-регулаторните клетки. В резултат те подсилват имунната ви система и я балансират.

3. Кара ви да се чувствате по-млади

Според проучване освобождаването на окситоцин възстановява мускулите. Смята се, че служи като потенциално средство за лечение на мускулна загуба, свързана с възрастта. Освен това може да подобри здравето на костите ви и помага на възрастните хора да се възстановяват по-бързо от наранявания.


4. Действа като естествено болкоуспокояващо

Освобождаването на окситоцин блокира кортизола, следователно чувстваме по-малко болка и мускулите ни стават по-отпуснати. Освен това се отделят ендорфини, така че прегръдката облекчава и хроничната болка. За да забележите ползите, уверете се, че една прегръдка е с продължителност поне 20 секунди.

5. Прави децата по-умни

Научно доказано е, че бебетата, които са получавали по-малко физически контакт, изостават биологично за разлика от тези, които са имали достатъчно близък и утешителен контакт с други хора. Много важни процеси се случват по време на прегръщането - създават се връзки се стимулира мозъкът и неговата работа.