Спрете да чистите ушите си с памучни клечки - Ето защо са вредни за здравето

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Освен памучни клечки за уши, лекарите са виждали пациенти да използват фиби, пинсети, химикалки и дори сламки, за да почистват ушите си. Нито един от тези инструменти обаче не е ефективен и особено памучните тампони могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Те може да ви дадат усещане за удовлетворение и чистота, но в действителност това е фалшиво чувство. Ето какво причиняват те:

Те могат да причинят нараняване

Може да звучи невероятно, но памучните тампони могат да наранят средното ви ухо и по-точно да причинят спукано тъпанче. Според проучване, което разглежда наранявания на ушите, свързани с памучен тампон, около 73% от тях са свързани с почистване на ушите. Това е голям процент, ако вземете предвид, че проучването е проведено от 1990 до 2010 г. и е изследвало повече от 263 000 деца.

Те могат да избутат ушната кал по-дълбоко в ухото

Те само го натискат по-дълбоко в ушния канал и в резултат на това мръсотията просто стои там, вместо да се махне. В този случай единственото решение е да посетите лекар, който може да премахне ушната кал с професионални методи, които понякога могат да бъдат болезнени или неприятни.

Те могат да причинят инфекции

Едно от най-полезните свойства на ушната кал е да улавя и ограничава растежа на бактериите, които навлизат в ушите ни. Той действа като предпазна мрежа, която предпазва бактериите от причиняване на сериозни щети. Когато обаче използваме памучни тампони, ние избутваме ушната кал, и бактериите по-дълбоко вътре, помагаме за развитието на микроорганизмите в ухото ни. В този случай е много възможно да страдаме от ушни инфекции.


 

Защо се нуждаем от ушна кал?

Освен че съдържа и премахва бактериите, както споменахме по-горе, ушната кал предотвратява и други неща, като насекоми и мръсотия, да попаднат в ушите ни. Освен това е най-добрият естествен хидратант, който предпазва ухото ни от изсъхване и сърбеж. 

Какво да направите, ако памучните клечки за уши ви причиняват болка?

Ако в началото болката не е сериозна и смятате, че е поносима, можете да опитате да вземете болкоуспокояващи без рецепта и да видите дали дискомфорта ще отмине. Въпреки това, ако болката остане и по-късно е придружена от приглушен слух или шум в ушите, трябва да се обадите на лекар. Може да е по-сериозно нараняване на ухото, което се нуждае от професионално внимание и съвет.

Как да почистите ушите си безопасно?

Тези 2 метода са доказани като най-ефективни и безопасни за използване у дома:

Използвайте капки за уши: Може да е бебешко масло или глицерин, които капвате внимателно в ухото си. Всички те ще успеят да размекнат ушната кал. 2 дни по-късно можете да използвате спринцовка, за да капнете малко топла вода в ухото си и да наклоните главата си, за да оставите водата да изтече. След това ще трябва да използвате чиста кърпа, за да почистите външната част на ухото си.

Използвайте чиста кърпичка: ушната кал се отмива всеки път, когато влезете под душа, но можете да помогнете за премахването на последните частици от нея по този начин. Можете да вземете суха кърпичка, да я натопите с малко вода и след това да почистите външната част на ухото.

Въпреки това има някои методи за почистване без рецепта, които трябва да избягвате:

Поставяне на свещи за уши: Известен също като ear coning, този метод е много популярен онлайн, но според лекарите изобщо не е ефективен. От друга страна, може да се окаже опасно и дори да причини изгаряне на косата ви.

Различни предмети: както бе споменато по-горе, много хора използват капачки за химикалки, ключове и игли за почистване на ушите си. Всички тези предмети обаче могат да заседнат в ушите ви и да причинят сериозни проблеми като спукване на тъпанчетата ви.