Лекари: Не спете на дясната страна, защото ...

icon
Sofialive.bg
Източник: Claudio_Scott / Pixabay

Когато най-накрая си легнете в леглото в края на дългия ден, вероятно се свивате под одеялото и се настанявате в любимата си поза за сън, без да мислите много. Оказва се обаче, че някои пози може да са по-добри от други и ако сте свикнали да спите на дясната си страна, може би трябва да промените навиците си. Въпреки че спането на дясната страна може да е здравословно за сърцето ви, то има много недостатъци, които са повече от предимствата му.

Ето някои от тях: 

1. Може да влоши киселинния ви рефлукс

Ако се опитвате да се отървете от досадното и болезнено усещане за киселини, тогава промените в начина на живот, като носенето на широки дрехи, може да ви помогнат да облекчите симптомите. Но ако спите на дясната си страна през цялото време, това може да провали всичките ви усилия, защото може да влоши това състояние. Нещо толкова просто като обръщане на лявата страна може да ви помогне да преодолеете неприятното усещане за киселини.

2. Може да повлияе на кръвообращението ви

Освен че е от полза за храносмилането, спането на лявата страна може да помогне на сърцето ви да изпомпва кръвта по-ефективно. Докато спането на дясната ви страна може да вложи работата в кръвоносните съдове, спането на лявата ви страна може потенциално да увеличи притока на кръв. Правилното кръвообращение е от ключово значение за поддържане на цялостното ви здраве и благополучие, а също така може да предотврати появата разширени вени.

3. Това не е най-добрата поза за сън по време на бременност


Тъй като коремчето ви става все по-голямо, е все по-трудно да се наспите добре. Когато спите на дясната си страна, това може да ограничи притока на кръв към сърцето ви и към вашето бебе. Тъй като бебето вече избутва някои от вашите органи нагоре, този дискомфорт може да ви попречи да получите така необходимия сън.

4. Може да вложи работата на черния ви дроб

Тъй като черният дроб е разположен от дясната страна на тялото ви, спането от тази страна оказва по-голям натиск върху този основен орган и в крайна сметка може да доведе до задръстване на черния дроб. За да избегнете това, опитайте се да не спите редовно на дясната си страна.