Ново: Селфито сочи нисък интелект и самочувствие

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Намерили сме приятно място за импровизирана фотосесия, направили сме най-малко дузина селфита и сме прекарали доста време в избора на най-прекрасната снимка за публикуване. Но не е толкова просто. Колкото и добре да мислите, че изглеждате в тази перфектна снимка, вашите последователи в социалните медии може да имат различно мнение.

Тези от нас, които публикуват повече селфита, отколкото снимки, на които позираме, се разглеждат като по-малко успешни и по-несигурни, казват експертите.

Замисляли ли сте се какви всъщност са хората, които гледат вашите снимки в социалните мрежи? Това са опитали да разберат и психолозите от Вашингтонския университет в последните проучвания. За да видят какво наистина се крие зад харесванията в социалните медии, учените анализираха какво мисли една група за личността на различни хора, просто като разгледа снимките им в социалните медии.

 

Още: Започването на работа преди 10.00 ч. е опасно за здравето

 

Резултатите от изследването бяха изненадващи. Оказа се, че хората, публикуващи повече селфита, се разглеждат от други хора като по-малко успешни, по-малко миловидни, по-малко отворени за нови неща и по-несигурни. 


На всичкото отгоре селфитата, възхваляващи физическите данни, като огъване пред огледало, бяха възприети като особено негативни. И обратното, хората, които публикуват повече снимки, на които позират, се разглеждат от другите като по-уверени, по-приключенски и успешни и се смята, че имат потенциал за добър приятел.

Защо оценяваме селфитата си един на друг?

Положителната реакция на позите може да се обясни с факта, че като цяло те изглеждат по-естествено от другите снимки. Нашите изяви в социалните мрежи ни показват начина, по който другите биха ни виждали в реалния живот и това ги прави да изглеждат по-приятни. Нещо повече, ако обикновено публикувате пози в акаунта си в социалните медии и след това последователите ви внезапно виждат селфи, това може да им сигнализира, че има нещо странно или необичайно в личността ви. И да не забравяме, че нашите селфита често ни показват от различни ъгли, което може да ни накара да изглеждаме доста по-различно, отколкото на други снимки.

Въпреки че може дори да не мислите за това, хората могат да направят много изводи за живота и личността ви, когато видят вашите селфита. Когато публикуваме повече селфита, отколкото пози, може да изглежда, че ние не сме достатъчно общителни и нямаме приятели, защото няма кой да ни снима, следователно трябва да го направим сами. Някои проучвания дори откриват връзка между публикуването на селфи и нарцисизма, което предполага силно търсене на възхищение, а експертите смятат, че другите могат да го усетят, като разгледат нашите снимки.

Резултатите от тези проучвания не означават непременно, че хората няма да харесват вашите селфита или че ще мислят за вас нещо лошо, но определено са храна за размисъл. Следващия път, когато публикувате селфи, опитайте да си представите какво може някой да разбере за живота ви на базата на вашите снимки.

 

Още: Кое животно си според начина, по който спиш?