Внимание: Не използвай телефона си преди лягане, защото ...

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Най-вероятно някога сте си обещали да си легнете рано, но сте се заплеснали в разглеждане на социалните мрежи. Трудно е да оставите телефона си в друга стая и да излезете дори за няколко часа. Но използването на телефона ви точно преди лягане може да повлияе на здравето ви повече, отколкото предполагате.

Ето какво имаме предвид:

1. Може да повлияе негативно на зрението ви

Ако някога сте чувствали, че зрението ви внезапно се е замъглило, след като сте прекарали часове в скролване на социалните мрежи, това определено означава нещо. Когато се напрягате, докато използвате смартфона си, това може да доведе до напрежение на очите, известно още като уморени очи. За да защитите зрението си, опитайте се да намалите яркостта на екрана и избягвайте да използвате телефона си твърде дълго и то преди лягане.

2. Може да наруши съня ви

Когато най-накрая си легнете в края на дълъг ден, може да се изкушите да прекарате още малко време в проверка на съобщенията или четене на новини. Но този навик не е толкова безобиден, колкото изглежда, и използването на телефона ви преди лягане може да ви попречи да спите добре. Синята светлина от вашия смартфон не само засяга зрението ви, но също така може да наруши цикъла ви сън-събуждане, което от своя страна може да доведе до проблеми със здравето.

3. Може да доведе до болки във врата


Ако сте запознати с досадното усещане за болка във врата, тогава използването на телефона ви в леглото може да влоши това състояние още повече. Когато наклоните главата си напред, за да гледате екрана, на места мускулите на врата ви се напрягат, което причинява болка. Ако не можете да си представите да си лягате без да проверите телефона си, опитайте да го държите на нивото на очите си, за да избегнете напрежението на мускулите в областта на врата.

4. Може да доведе до по-бързо стареене на кожата ви

Може да харчите много пари за скъпи продукти за грижа за кожата, но нещо толкова просто като използването на телефона ви в леглото може да провали всичките ви усилия. Когато гледате надолу към телефона си, това ви кара да развивате линии и гънки по врата си, което от своя страна може да ви направи да изглеждате преждевременно състарени.