Какво се случва, когато погледнем в нечии очи в продължение на 10 минути

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Изследванията ще ви кажат, че хората са един от видовете с най-развита визия. Разбира се, не можем да сравним очите си с очите на ястреб, но насочването ни е толкова прецизно, че ако видим някой, който ни гледа от блок далеч, можем да разберем дали този човек гледа в очите ни или в носа ни. Проучване установи, че невероятните ни очи ни заблуждават по такъв начин, че дори прекъсваме за момент връзката с реалността.

Италианският психолог Джовани Капуто проведе проучване в Университета в Урбино, за да разбере какво се случва в човешкия мозък, когато двама души се взират в очите един за друг за дълъг период от време.

Той и неговият екип вербуват 40 здрави възрастни и ги разделят на 2 групи. 20 бяха отведени в стая с приглушена светлина. След това бяха помолени да се вглеждат в очите един на друг за около 10 минути. На останалите 20 участници беше казано да съсредоточат погледа си върху празна стена. На никой от субектите не е казано какво правят разследващите.

 

Ново: Вода с мед и лимон - наистина ли чудодейна отвара?

 

След това всеки участник попълни въпросник, за да съобщи през какво е преминал. Оказва се, че хората, които са гледали в очите на някой друг за дълъг период от време, изпитват симптоми на дисоциация, като усещането за откъсване от телата им, прекъсването на връзката с реалността, промените във възприятието на звука и цветовете и влаченето на времето.


Още по-интересното е, че преживяха халюцинации. 90% от участниците съобщават, че виждат изместване или изкривяване на лицето на другия човек. Някои видяха как другия се превръща в лице на чудовище или животно. Някои виждат другия в лицето на приятел или член на семейството и дори в собственото им лице.

Каква игра играе мозъкът ни с нас? Д-р Капуто няма категоричен отговор на въпроса защо са се случили халюцинациите, но предполага, че това е било вероятно поради сензорна депривация, паузата в използването на другите ни сетива. Той вярва, че те може да са продукт на нашия мозък, който хвърля подсъзнателни идеи върху лицето на другия човек, когато той се върне към реалността.

 

Още: Какво става с тялото, ако спим 8 часа на нощ?