Цял живот сте готвили грешно: Готвачи разкриват трикове за лесно гответе у дома

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Всички обичаме да хапваме вкусна храна, но често пъти отиваме направо в ресторант, защото приготвянето на храната ни се вижда дълъг и сложен процес, дори на моменти изнервящ. Според проучвания средно хората прекарват 5-6 часа седмично в кухнята. И само 1 от 3-ма души обича да готви. 

Оказва се, че готвенето може да е много по-лесно и приятно с тези трикове: 

1. Приготвяне на паста като италианците

Може да изглежда, че няма по-просто ястие от пастата, но има някои неща, които трябва да знаете. По-добре е да използвате тенджера, побираща поне 6 литра. Налейте достатъчно вода, така че водата да заеме 3/4 от цялото пространство, в противен случай пастата ще бъде лепкава и мека. И ако сервирате паста със сос, не добавяйте масло към водата, защото то ще накара соса "да се хлъзга" по спагетите. И най-важното - варете пастата 1-2 минути по-малко, отколкото пише на опаковката и сложете соса точно когато извадите спагетите горещи, за да станат идеални.

2. Хрупкава рибена коричка

Лесно се постига хрупкава коричка дори и за непрофесионални готвачи. Просто трябва да сте внимателни и търпеливи. Изборът на правилния тиган също има значение. Не използвайте незалепващи повърхности. Чугунът също не е правилен избор, защото ще придаде на храната гаден мирис и вкус. Неръждаемата стомана е перфектен избор.

Загрейте олиото на средна температура. Поставете рибата в центъра на тигана и я натиснете. Ще залепне, което е напълно нормално. Изчакайте 3-4 минути. Цялата мазнина ще се изпари и кожата на рибата ще придобие правилния цвят. Обърнете рибата и го допечете от другата страна на същата температура.


3. Почистване на тиган и приготвяне на сос

След пържене на месо или зеленчуци, или след изпичането им във фурната, по повърхността на тигана има остатъци от храна и мазнина. Малко хора знаят, че от него може да се направи чудесен сос. Има проста техника за готвене, наречена деглазиране. Изсипете малко зеленчуков бульон в тигана, който току-що сте използвали. Когато започне да кипи, задушете и в момента, в който течността започне интензивно да се изпарява, сосът е готов! 

4. Горещ шоколад

Известен готвач споделя тайната, че ако към пакетчето със сухата смес за топлия шоколад добавим щипка сол, това няма да направи питието ни солено, а напротив - натрият, който се съдържа в солта, кара нашите вкусови рецептори да работят по-активно и затова сладкият вкус се засилва.

5. Тайната съставка на доматения сос

Запържете чесъна и лука в зехтина, добавете част от доматите и ги задушете за 20 минути. Тайната съставка е маслото. Това прави доматите по-малко кисели, а сосът по-мек. Нужни са ви 1-2 малки лъжички и ястието ще стане много по-хубаво.

6. Поширани яйца

Приготвянето на поширани яйца не е толкова просто. Трябва да сте бързи и е необходим опит. Главният готвач Джейми Оливър препоръчва на новите в кухнята да използват фолио. Сложете го на дъното на малка купа, намажете го с масло и счупете яйцата. След това сложете малко вода в тенджера, изчакайте да кипне и я отстранете от котлона, за да изчезнат мехурчетата. След това поставете тенджерата отново на ниска температура и сложете яйцата вътре за 3-4 минути. Ще станат невероятни!

7. По-крехко пилешко месо

Един от най-добрите съвети е да накиснете пилето предварително. Сварете 1 чаша сол в 2 чаши вода, за да се разтвори солта. След това добавете още 6 чаши студена вода, сложете пилето в нея и след това поставете всичко в хладилника за 90 минути. Така месото ще бъде по-вкусно и по-крехко.