Ето защо е важно да добавите доматите към менюто си - Чудотворните им ползи са безкрайни

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Доматите се свързват със съединение, наречено ликопен, което има множество ползи за здравето. Всъщност всеки червен зеленчук или плод съдържа малко ликопен - вещество, което им придава ярко червения цвят. Но доматите съдържат повече ликопен от другите зеленчуци, като един среден домат съдържа около 2-3 грама. Интересното е, че доматеният сок съдържа значително повече ликопен от суровите домати.

Ето как това вечество влияе на тялото ни:

1. Доматите могат да защитят кожата ви

Според това проучване доматите могат да помогнат за защита срещу вредните ултравиолетови лъчи и да намалят риска от слънчево изгаряне. Изследователите смятат, че това се дължи на високата концентрация на каротеноиди, които са компонент на ликопена.

Учените обаче посочиха също, че не можем да заменим слънцезащитните продукти само с консумация на домати. В допълнение към тази полза за здравето, някои доказателства сочат, че доматите имат свойства против стареене.

2. Доматите са полезни за сърцето

Ликопенът е антиоксидант, който може да защити клетките в тялото ви от окисляване. Някои проучвания показват, че хората, които консумират ликопен, имат по-малък риск от сърдечни заболявания, диабет и инсулти и инфаркти.


Ликопенът също може да играе роля в понижаването на нивата на „лошия“ холестерол, както и на кръвното ви налягане. В резултат на това шансовете ви за сърдечни заболявания също могат да намалеят. Плюс това, доматите също са богат източник на други витамини и хранителни вещества, като витамини B, E и флавоноиди, които могат да подобрят здравето на сърцето ви.

3. Доматите могат да подобрят зрението ви

Освен ликопен, доматите съдържат няколко други хранителни вещества, като лутеин и бета-каротин, които са полезни за очите. Изследванията показват, че тези хранителни вещества предпазват очите от заболявания, като катаракта, като същевременно поддържат цялостното ви здраве на зрението.

Доматите съдържат и вещества, по-специално зеаксантин и лутеин, които предпазват зрението ви от синята светлина, излъчвана от цифрови устройства като смартфони. Те също могат да играят роля за намаляване на облекчаването на главоболието от напрежението на очите.

4. Могат да подсилят имунната ви система

Като доставяте на тялото си ликопен, който действа като антиоксидант, можете да намалите молекулите, които могат да увредят клетките ви и да отслабят имунната ви система. Ето защо храни, богати на това вещество, като доматите, могат да намалят риска от рак на белия дроб, простатата или стомаха.