Бактериите ще завладеят дома ви, ако не почиствате тези неща редовно (ВТОРА ЧАСТ)

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

6. Метлата

Може да звучи странно, но по някакъв начин хората често забравят да почистят нещата, които използват за почистване. Точно това се случва с метлите. Помислете, че много нехигиенични неща се улавят между косъмчетата на метлата. Говорим за боклук, коса, прах и много други.

Чудесен начин да поддържате метлата си чиста е да премахнете мръсотията, която стърчи с ръка. Можете или да носите ръкавици, или да увиете ръката си в найлонов плик за еднократна употреба, за да го направите. И от време на време потапяйте метлата в купа с топла сапунена вода, изплаквайте я и я оставяйте да изсъхне.

7. Мопът или парцалът

Точно като метлите, моповете са едни от най-пренебрегваните инструменти за почистване, вероятно защото хората са склонни да приемат, че като постоянно потапяте мопа в кофа с вода, вие го почиствате. Е, лоша новина: не го правите. Всъщност той е постоянно изложен на влага, което го прави идеалното място за размножаване на бактерии. След това с радост ги разпръсквате из къщата си, като си мислите, че всъщност я почиствате.

Един добър начин за почистване на мопа е да го измиете с напълно чиста вода и сапун след употреба. Можете дори да добавите капка белина или малко перилен препарат по ваш избор. Друго много важно нещо е да го оставите да изсъхне правилно. С тези две лесни стъпки вашият моп наистина ще почисти къщата ви и няма да мирише или изглежда лошо.

8. Кошчето за боклук


Независимо какъв вид отпадъци хвърляте там, кофата за боклук е развъдник на инфекции у дома. Това е особено вярно, когато се намира в банята или кухнята. Честата смяна на торбите за боклук не е достатъчна, за да се предпазите от мръсотията.

Най-добрият начин да почистите този предмет е да го миете от време на време с вода, сапун и дезинфектант по ваш избор. По този начин ще се отървете от лошите миризми, но и от бактериите и дори болестите, които може да се крият там. Не забравяйте да измиете добре ръцете си, след като приключите с тази задача.

9. Гъбата за миене на съдове

Колкото и странно да изглежда, тези гъби обикновено са един от основните източници на бактерии у дома, поради постоянния им контакт с храна и вода. В идеалния случай трябва да ги сменяте редовно с нови, но през целия им живот също е важно да ги миете със сапун или дезинфектант веднага след като приключите с употребата им. По този начин следващия път, когато миете съдовете, те няма да оставят следи от мръсотия и бактерии.

10. Зъбите на вилицата

Ако миете приборите си ръчно, може би вече сте забелязали колко трудно може да бъде да почистите малкото пространство между зъбците на вилиците. Но не се тревожете повече. Чудесен начин да извадите всички тези гадости от там е да накиснете вилиците си в малко топла вода с малко оцет и след това да ги изплакнете.

11. Дръжките за вратите

Тъй като са в постоянен контакт с ръцете ни, дръжките на вратите натрупват мръсотия. Трябва да знаете, че трябва да ги почиствате само отвън, тъй като опитът да нанесете почистващи продукти отвътре може да ги развали. Но избърсването им с влажна кърпа и продукт, подходящ за материала, от който са направени, е достатъчно.

12. Дървените поставки за ножове

Тези малки дупчици, предназначени да държат нашите остри прибори, са достатъчно големи, за да съхранят много прах и мръсотии в себе си. Ето защо е важно тази поставка да се почиства правилно от време на време. За да направите това, трябва да го изпразните, да го разклатите, да го измиете ръчно с вода и препарат за съдове и накрая да го оставите да изсъхне само. По този начин няма да добавяте мръсотия към храната си, когато я нарязвате.

ВИЖТЕ ПЪРВА ЧАСТ ТУК!