Какво се случва с тялото ни, ако се храним точно преди лягане?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Когато искате да отслабнете, едно от първите неща, които трябва да спрете, са нощните закуски. Въпреки че много хора вярват, че яденето преди сън може да ви причини надебеляване, то всъщност действа обратно. 

Ето как точно действа на тялото ни храненето преди лягане:

1. Може да ви помогне да отслабнете

Ако обичате да хапвате късно вечер, имаме добри новини за вас. Здравословна храна преди да заспите, всъщност може да ви помогне да свалите няколко излишни килограма. Много хора вярват, че по-бавният метаболизъм по време на сън е причина за напълняване, но в действителност вашият метаболизъм е също толкова висок през нощта, колкото през деня и тялото ви се нуждае от много енергия, докато спите. Всъщност похапването след вечеря може да ви помогне да укротите глада и да избегнете преяждането. Проучванията показват, че само една купа зърнени храни и мляко 90 минути след вечеря може да ви помогне да загубите средно 1-2 килограма.

2. Може да спите по-добре

Лягането на празен стомах може да ви държи будни през нощта, а недоспиването може да доведе до някои неприятни последици като наддаване на тегло и сърдечни заболявания. Вместо да гладувате, хапнете нещо здравословно и леко преди лягане, за да можете да заспите спокойно.

3. Помага за поддържане на нормални нива на кръвната захар


Много хора не могат да започнат деня без чаша горещо кафе, защото спадът на нивото на кръвната им захар ги кара да се чувстват изтощени, независимо колко часа са спали. Хората с диабет могат да се събудят сутрин с висока кръвна захар, дори ако не са яли нищо преди сън, а други хора могат да имат ниска кръвна захар през нощта, което нарушава съня им. Ако сте запознати с някой от тези симптоми, опитайте се да хапнете малко вечер, за да балансирате кръвната си захар.

4. Помага за поддържането на мускулна маса

Може да прекарвате часове във фитнеса и да вдигате тежести няколко пъти седмично, но ако си лягате на празен стомах, това всъщност може да провали всичките ви усилия. Ако се чувствате гладни преди сън, това ще повлияе на метаболизма ви и ще забави способността на тялото ви да превръща протеина в мускули. Съответно - губите мускулна маса.