Използваме тези неща всеки ден, НО правим грешката да не ги мием (ПЪРВА ЧАСТ)

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Няма съмнение, че почистването на дома ви е важно нещо. Но дори и да се опитвате да го поддържате в перфектно състояние, има някои предмети, за които много от нас не винаги се сещат да измият или почистят. И работата е там, че те също трябва да са чисти, ако искате да предотвратите разпространяването на бактерии.

Ето и нещата, които вече не трябва да забравяте да почиствате

1. Торбичките за многократна употреба

Тези чанти са страхотни, когато става въпрос за пазаруване по екологичен начин. Проучванията обаче показват, че хората рядко ги перат. Тъй като често се използват за пренасяне на храна, в тях може да има остатъци. Бактериите могат да се възпроизвеждат и да се придържат към всеки нов продукт, който поставите вътре.

За да предотвратите това е по-добре да използвате торба за всеки тип продукт и да ги перете редовно със сапун и вода или препарат. Можете да ги поставите в пералнята в защитна торбичка или просто да ги изтъркате с ръце под течаща вода. Опитайте се да изтръсквате боклука вътре от време на време и използвайте торбички за еднократна употреба за месото.

2. Дръжките и капака на тенджерата

Дръжките имат малки дупчици, в които се натрупват остатъци. Това може да доведе до размножаване на бактерии, което от своя страна може да бъде вредно, ако влязат в контакт с ръцете или храната ви.


За да ги почистите добре, просто ги накисвайте в топла вода с капка оцет. Това ще премахне напълно бактериите.

3. Цедките

Това са други съдове, които хората често мият небрежно, но тъй като имат малки дупчици, изискват друг вид грижа.

Най-добрият начин да ги почистите е да ги накиснете в съд с чиста вода и малко препарат за около 15 минути, така че остатъците наистина да изчезнат. След това ги поставете под течаща вода и ги изтъркайте с четка с косъм. Ако нямате такава, стара, предварително стерилизирана четка за зъби може да бъде много полезна.

4. Блендерите

Наистина нямате представа колко странни неща могат да се натрупат в задната част на остриетата на вашия блендер. Най-добрият начин да премахнете остатъците от храна е да пуснете блендера си в купа, съдържаща топла вода и сапун или капка препарат за миене на съдове. 

5. Шкафовете и хладилникът

Когато почистват кухнята, хората често почистват шкафовете повърхностно. И докато вече е добре да ги почиствате отвътре, важно е да не пренебрегвате мръсотията, която може да се натрупа върху тях. В противен случай прахът и бактериите могат да попаднат директно върху нашата храна.

Ето защо е най-добре да отделите малко време в натоварения си график, за да почистите горната част на хладилника и шкафовете. Избърсването им с влажна кърпа или с малко вода и почистващ препарат или обезмаслител може да бъде изключително ефективно. 

ВИЖТЕ ОСТАНАЛИТЕ ТУК!