Лекари: Тези елементарни всекидневни неща причиняват главоболие - Избягвайте да ги правите

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Въпреки че главоболието е изключително често срещано явление и много хора го изпитват в някакъв момент от живота си, това не прави справянето с него по-лесно. Досадното напрежение и болка във всяка област на главата ви може да повлияе на настроението ви, работата ви и дори социалния ви живот. За щастие има много неща, които можете да направите, за да облекчите болката, докато чакате да си запишете час за лекар.

Ето ги и тях: 

1. Опитайте точки на натиск

Има много точки на натиск върху ушите ни, които съответстват на различни части на тялото ни. Прилагането на лек натиск върху точка, разположена точно зад ушната мида, може да облекчи главоболието, а натискането на точката в центъра му може да облекчи напрежението, което често придружава главоболието.

2. Избягвайте пушени храни

Въпреки че пушените храни със сигурност са много вкусни, по-добре е да не ги купувате, ако страдате от главоболие. Пушените храни са богати на хистамин, химикал, който се намира естествено в тялото, но може да предизвика главоболие при някои хора. Елиминирането на богати на хистамин храни от вашата диета може да помогне за облекчаване на честите мигрени и главоболия.

3. Успокойте болката със студен компрес


Ако главоболието ви е толкова силно, че едва можете да станете, тогава прилагането на студени икомпреси на врата или главата може да помогне за облекчаване на досадните симптоми. Тъй като свива кръвоносните съдове и намалява възпалението, прилагането на торбичка, пълна с лед върху главата, може да намали болката в главата.

4. Изпийте кафе

Много любители на кафето знаят, че нищо не може да накара сутрешното главоболие да изчезне по-бързо от чаша горещо кафе. Освен че оправя настроението ви и ви помага да посрещнете деня, пиенето на кафе има доказано положителен ефект върху главоболието. Само не забравяйте да не пиете твърде много от него, защото кофеинът може да причини мигрена, вместо да помогне за облекчаването на главоболието.

5. Пранете упражнения

Да останете активни и да спортувате редовно е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си. Някои дейности с голямо напрежение, като вдигане на големи тежести, могат да доведат до състояние, известно като „главоболие на щангист“. По-леките упражнения могат да бъдат полезни при справяне с главоболието. Например, йога може да освободи напрежението в тялото ви и да спре неприятната болка в главата.

6. Носете косата си разпусната, а не вързана

Въпреки че нищо не изглежда по-удобно от това да приберете косата си на кок, по-добре е да изберете свободни прически, за да избегнете болезнени главоболия. Носенето на косата ви на стегната опашка може да причини притискане на главата ви, водещо до главоболие.