Експертите предупреждават: Ето как трябва да решим косата си, за да е здрава

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Разресването на косата ви не е голяма фиософия, но неправилното извършване на това действие всъщност може да увреди косата ви и да причини още повече заплитане и цъфтящи краища. Оказва се, че има грешен и правилен начин да разрешите кичурите си и всичко се свежда до типа коса, която имате.

Най-простите и основни ритуали за красота могат да бъдат и най-трудните. Имайки предвид това, направихме проучване, за да научим колко често трябва да сресвате косата си в зависимост от вида й. 

1. Имате къдрава коса

Ако имате къдрава коса, знаете, че разплитането й не е забавно. За щастие, не е нужно да го правите няколко пъти на ден или дори всеки ден. Ако сте били благословени с естествено къдрава коса, трябва само да я разресвате с четка на всеки няколко дни или дори веднъж седмично.

2. Имате дълга или суха коса

Дългата коса със сигурност изглежда прекрасно и лесно може да привлече вниманието, но грижата за нея е работа на пълен работен ден. Освен шампоани, маски за коса и балсами, ще ви трябват гребен, четка за оформяне и четка за разресване, за да запазите кичурите си прави. Ако косата ви е дълга или прекалено суха, препоръчително е да я разресвате 3 пъти на ден, за да предотвратите заплитане и да стимулирате производството на естествени масла, които помагат на косата ви да останат естествено подхранена.

3. Косата ви е повредена или изтъняла


Ако косата ви е изтъняла и склонна към накъсване, това означава, че ще имате нужда от по-нежен подход при разресването й. Прекалено енергичното разплитане на изтънялата коса може да откъсне защитния слой на кутикулата на косата ви, което ще я направи още по-уязвима към увреждане. За да предотвратите накъсване, започнете внимателно да разресвате косата си от краищата и продължете нагоре към корените, за да предотвратите възли и заплитане.

4. При току-що измита коса

Въпреки че може да изглежда изкушаващо да прокарате гребен през мократа си коса, за да изсъхне по-бързо, това всъщност може да повреди кичурите ви. Косата е най-крехка, когато е влажна и внимателното й разресване е от ключово значение, ако искате кичурите ви да останат блестящи и здрави за по-дълго време. Използвайте гребен с широки зъби, за да разплетете мократа си коса и никога не я прокарвайте със сила през кичурите си, за да избегнете накъсване и повреда на косата.

Бонус: Какво се случва, ако разресвате косата си твърде много?

Разресването на косата има много впечатляващи предимства, ако го правите по правилния начин, и е трудно да се повярва, че има такова нещо като твърде много разресване на косата. Но твърде честото използване на гребен всъщност може да причини накъсване и увреждане на косата ви, което на свой ред може да доведе до загуба на коса. Що се отнася до разресването на косата, по-добре е да не прекалявате, а вместо това да използвате нежни движения с четка, за да помогнете на косата си да остане здрава и копринено мека.