Проучване разкри каква трябва да бъде идеалната температура за извършване на тези дейности

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Изследователите са открили, че жените всъщност предпочитат по-висока стайна температура от мъжете. Въпреки това, може би идеалната температура не винаги кореспондира с нашите лични предпочитания. Учените са разкрили, че трябва да се съобразяваме с препоръчителната температура на стаята за извършването на всяка една дейност.

Ето кратък наръчник от нас за това каква трябва да бъде идеалната температура в зависимост от дейността, която извършваме:

1. Идеалната температура за спане

Сънят е от решаващо значение за доброто функциониране на тялото ви, а стайната температура играе важна роля. Топлината на нашето тяло естествено намалява, докато спим и поради това идеалната температура в стаята ви трябва да бъде между 15ºC и 19ºC.

2. Идеалната температура за тренировка

Спортът ни помага да бъдем по-будни и фокусирани. Предпочитанията за температура при тренировка варират от човек до човек, но повечето хора се се чувстват най-добре, когато тренират на закрито при умерена температура от 20ºC до 22ºC.

3. Идеалната температура за учене


Добрите умения за учене могат да помогнат за повишаване на вашата увереност, компетентност, както и самочувствие. По-високите температури могат да ви накарат да се почувствате уморени и сънливи и затова се препоръчва да учите в стая с температура между 21ºC и 25ºC.

4. Идеалната температура за бебета

Тъй като бебетата не могат да ни кажат как се чувстват, жизнено важно е да се уверим, че те се намират в стая с подходяща за тях температура - не прекалено топло или твърде студено. Стаята, в която се намира бебето, трябва да бъде с температура между 20°C и 22°C.

5. Идеалната температура за домашни любимци

Идеалната температура за вашите домашни любимци зависи от различни фактори, включително порода, размер и здравословно състояние. По-малките домашни любимци са склонни да изстиват по-бързо, докато по-големите се чувстват добре на по-топло. Преди да напуснем къщата, добра идея е да се уверим, че температурата е подходяща за нашите домашни любимци. През лятото не оставяйте домашния си любимец в стая над 26ºC до 27ºC. Що се отнася до зимата, от 20ºC до 22ºC е добър диапазон.

6. Идеалната стайна температура за работа

Средно човек прекарва около 90 000 часа на работа през целия си живот. През 2015 г. проучване разкри, че 42% от офис служителите казват, че средата им е твърде топла през лятото, а останалите 56% казват, че офисите им са твърде студени през зимата. Оптималната температура изглежда е 24ºC както за мъже, така и за жени.

7. Идеалната температура за възрастни хора

За възрастните хора големите температурни амплитуди могат да бъдат проблемни. Тъй като може да имат проблеми с регулирането на телесната си топлина, прекарването на много време в стая, която е твърде гореща или твърде студена, може да има отрицателно въздействие върху тяхното здраве. Най-добре е да поддържате безопасна температура между 20ºC и 23ºC.