Консултантът по личностно развитие Мария Тонева: Животът в чужбина е голямо училище

icon
Sofialive.bg
Източник: Мария Тонева

Днес наш гост е Мария. Тя е създател на блога www.mariatoneva.com - място за личностно развитие, отношения и лайфстайл. Мария развива блога си от 5 години, през което време е помогнала на много хора с полезни съвети за щастлив, балансиран и пълноценен живот. Определя блога си като приветливо и топло място, където всеки може да намери нещо за себе си. Срещаме се, за да ни разкаже повече за новата си електронна книга, за настоящия си проект на тема женственост и какво планира в бъдеще.

 

Здравей, Мария? От колко време се занимаваш с личностно развитие и как осъзна, че това е твоята страст?

Здравей, Илиана! Благодаря много за възможността да бъда ваш гост в Sofia Live. С личностно развитие се занимавам от много години, когато единственият достъп до това беше чрез няколко книги в книжарниците. Много преди тази вълна да стане толкова популярна. Още в тийнейджърските си години осъзнах, че ние имаме силата и способността да променяме себе си и да си създадем един по-щастлив и пълноценен живот. След това откритие започнах да чета различна литература и съзнателно да работя върху себе си. Това е едно приключение, което е за цял живот и аз избирам да се наслаждавам на процеса.

 

От блога ти виждам, че се определяш като интроверт. Как човек, който е интроверт, може да помогне на други интроверти да се измъкнат от примката на неувереността и да погледнат извън себе си – във възможностите, които им предоставя света?

Да, аз съм интроверт и съм много доволна от тази си характеристика. Всъщност в това отношение ние, хората попадаме в една от трите категории – интроверт, екстроверт или някаква комбинация от двете.


Като начална точка, полезно е да разберем какви сме и да приемам тази част от себе си без критика. Тогава ще си обясним защо се чувстваме некомфортно сред непознати и не обичаме да водим безсмислени разговори, защо партитата не са любимото ни нещо и предпочитаме друг тип забавления. Ще ни стане ясно защо се стремим към малко, но истински и дълбоки приятелства и защо не се вписваме в образа на душата на компанията, както и много други проявления.

След като се сприятелим с тази си черта, моят съвет е да напредваме със своята си скорост и да не се отказваме от възможностите в живота. Като в същото време уважаваме и взимаме под внимание тази си особеност. Неувереността се преодолява с правилна мисловна настройка и действие.

На блога имам статия, в която разказвам история от моя живот, в която бях изправена пред предизвикателството да общувам и да бъда част от събитие с 270 жени. Разбира се, че се чувствах некомфортно, но преодолях себе си, защото това беше от изключителна полза за кариерното ми развитие. Мисля, че няма по-добър пример от личния пример. Аз самата се опитвам да предизвиквам себе си и така да показвам и на моите читатели, че можем да надмогнем ограниченията си.

 

Написала си книга, която е достъпна онлайн за любовни отношения и житейски баланс. Какъв е твоят опит в любовен аспект?

Написах книгата „Сладка, Секси, Сензитивна“ като наръчник за щастливи любовни отношения за всички и особено за хората с повишена чувствителност. Връзките са много сложна област, за която обаче никой не ни учи, помага или подготвя. Това е и областта, която може би носи най-много разочарования, душевна болка и търсения.

Според мен жените се чувстват най-осъществени и щастливи, когато са постигнали успех в любовта и поддържат баланс в живота си. Именно затова реших да напиша тази книга и тя е достъпна за изтегляне безплатно от сайта ми в категорията „Безплатни материали“.

Също така в електронната ми книга включвам личен опит от моите преживявания в любовта. Обобщила съм ги под формата на седем често срещани сценария във връзките и шест ключа, които да ни помогнат да изградим щастливи отношения с любимия. Препоръчвам я както на читателите, които са обвързани, така и на тези, които все още не са срещнали половинката си.

 

Подготвяш ли нови книги и ако да, с какво ще бъдат свързани?

Имам много идеи и винаги съм много ентусиазирана, когато измисля нещо ново. С времето обаче се научих да планирам и организирам креативната си дейност и да завършвам започнатото, преди да премина към следващия проект. В противен случай се получава претоварване и неудовлетвореност от поставени прекалено високи очаквания спрямо времето и енергията, които мога да отделя. Творческите личности, както и всеки, който се занимава с проект извън основната си работа, знаят какво имам предвид.

Имам желание за книга, посветена на личностното развитие през моя поглед и опит. Надявам се в близко бъдеще да имам възможността да ви я представя.

 

Живяла си 5 години в Англия. Какво научи от пребиваването си там и има ли хора в Англия, които също като теб се интересуват от личностно развитие и работят в тази посока?

Поради едни или други причини, това е реалността за много българи. Живеенето в чужбина е голямо училище. Уроците, които научих, са много и то получени в сравнително кратък период от време. Но има някои, които искам да подчертая по-специално. Първо, родината е много по-мила и свидна, когато живееш извън нея и да, камъкът си тежи на мястото. Също така когато човек много иска нещо, трябва да е наясно каква е цената и да е готов да я плати без да мрънка и да се оплаква. Друг урок беше, че станах по-самоуверена в резултат от препятствията, които преодолях по пътя си.

През времето в чужбина съм била на безброй обучения, курсове, работила съм по различни инициативи, които са ме срещали с осъзнати и будни хора, които също се интересуват от личностно развитие. По този начин взаимно се стимулираме и бутаме напред. Обкръжението е изключително важно, затова ставам все по-прецизна към това кого допускам в най-близкия си кръг, съветвам и читателите да направят същото.

Какъв е пътят към себеприемането и това да заобичаме себе си такива, каквито сме?

Това е много обсъждана тема в днешно време и често я включвам под една или друга форма в статиите на блога ми. Много е лесно да се каже „Обичай себе си“, но какво всъщност стои зад тези думи?

Пътят според мен започва с осъзнаването, че не си перфектен и имаш някои черти и минали преживявания, с които не се гордееш. Че не си добър в нещо, правиш грешки, нараняваш другите понякога. Невинаги си щастлив и позитивен, понякога се опитваш да намериш сили и мотивация просто да изкараш деня. И всичко това е окей. Когато осъзнаем и приемем така наречените „недостатъци“ у себе си и се харесваме и с тях, тогава сме тръгнали по пътя на обичта към себе си. Трябва да се научим да бъдем мили, търпеливи и състрадателни със себе си. Оттук нататък има много други неща, практики и техники, с които да развиваме и утвърждаваме обичта към себе си.

 

Какви са отзивите за теб, които чуваш от своите читатели?

Много хора се свързват с мен, за да ми кажат, че са припознали себе си в описанието на блога и как статиите и насоките там резонират с техните мисли, чувства и желания. Не се уморявам да повтарям, че читателите на блога ми са изключително важни за мен и те са една от причините да продължавам да се уча и да развивам тази дейност.

На блога имам категория Препоръки, където читателите споделят опита си от контакта си с мен и статиите. Те се чувстват предразположени, изслушани, разбрани. Получават съвет и препоръка в условията на неосъждане, приемане и топло отношение. Много от тях са намерили вдъхновение и сила да променят живота си и се чувстват по-щастливи и балансирани. Всичко това ме кара да се чувствам удовлетворена и ми дава енергия да продължавам да помагам на хората.

 

Самата ти посещавала ли си някога психолог или специалист по личностно развитие преди да разбереш, че това, което правиш в момента е твоята страст?

За да се развивам и обогатявам като консултант по личностно развитие, аз съм инвестирала доста време, енергия и средства. Посещавала съм холистичен терапевт, била съм на коучинг курс, обучавана съм от ментор, била съм на семинар за лични финанси, наскоро си направих астрологична прогноза, както и съм изкарала няколко специализирани курсове за кариерно развитие за жени. Към тях мога да добавя и онлайн курсове, много книги на различна тематика и вдъхновяващи срещи с хора, които са много успешни.

Всичко изброено ми е помогнало по пътя ми дотук, за да разбера, че аз също имам потенциала да помагам на хората да се развиват и да сбъдват мечтите си.

Какъв е най-големият психологически проблем на българина в настоящата кризисна ситуация?

Честно казано въздържам се от крайни изказвания по тази тема в каквато и да е насока. Смятам, че всеки си има своята истина и вижда нещата през призмата на своя опит и разбирания.

Аз съм избрала да гледам на този епизод от колективната ни човешка история като нещо, което е писано да се случи и трябва да го изтърпим и преминем. Не можем да го контролираме и е огромна загуба на енергия да искаме да е нещо друго, а не това, което е в момента. Приемане и най-мъдро оползотворяване на това странно време е моят подход.

 

Каква ще бъде следващата ти стъпка към твоето собствено личностно развитие?

В момента съм решила да насоча вниманието си в развиването и обогатяването на женствеността си. Както винаги, това, с което се занимавам на личностно ниво, намира израз и на блога и го споделям с читателите и последователите си. Един проект в тази насока, който наскоро реализирах, беше серия от видеа за женствеността. Във всяко видео разглеждам различни аспекти на женствеността и получих много положителни отзиви за тях. Ако това представлява интерес за дамите, могат да следят в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм кога видеата ще бъдат отново готови за разпространение.

В края на срещата ни днес искам да пожелая на всички читатели на Sofia Live да бъдат здрави, да се усмихват повече, да вярват в доброто и чудесата, да не спират да мечтаят дръзко и да работят за мечтите си!