#Лондон вкъщи - Актьорът Йордан Крушков: Участвам в онлайн актьорски уоркшопи и чета Стайнбек

icon
Sofialive.bg
Източник: Йордан Крушков

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски и не само персонажи.

Йордан Крушков завършва Актьорско майсторство в класа на професор Венцеслав Кисьов в Югозападния университет-Благоевград през 2012 година. Играл е в театрите във Видин, Силистра, Разград и Русе. Той е познат с успешните си превъплъщения в редица театрални постановки като Лоран в "Тартюф", Павел Кереков в "Свекърва" и Динко във "Вампир", филмите "Дякон Левски", "Излел е Дельо Хайдутин" и сериалите "Столичани в повече" и "Седем часа разлика". През 2015 година заминава за Лондон и се занимава с кино, но не изоставя театъра.

Решихме да се свържем с Йордан, за да разберем какво прави със свободното си време вкъщи. Може би подготвя онлайн постановка? Нека разберем от самия него:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Стоя на нужното разстояние от хората, винаги нося в себе си дезинфектант. Ходя навън максимално рядко, само до магазин и това е. И след като се прибера, обезателно мия ръцете си.

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

Първите дни ми се струваше някак странно, прекалено преувеличено, но в последствие, чрез разговори с хора, които са имали преки сблъсъци със ситуацията, ме накараха да се замисля. Това, че ние младите и спортуващи хора сме в силната позиция в момента, не ни дава право да излагаме на риск по-възрастните ни или не до там чак здравите ни роднини, приятели, познати и случайни минувачи.


От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

Работата ми, сбирките с приятелите ми и любимите ми спортове.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Открих много нови интереси, опитвам се да науча нещо ново за реалния живот, защото както повечето ми колеги, предпочитам въображението. Прекарвам време със себе си.

Чета, гледам качествено кино, участвам в онлайн актьорски уоркшопи и се любувам на хубавото време в градината. Никак не ми е неприятно да прекарвам цял ден вкъщи с любимия човек.

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Ситуацията е сериозна, но няма място за паника. Опитвам да се информирам от достоверни източници, особено съм внимателен към социалните мрежи.

Но да си призная, доста години вече живия в границите на екстремното и сега някак приемам ситуацията като една дълга ваканция.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Нямам някой конкретен. Предимно слушам рок и джаз.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Доста филми успях да изгледам. За наш късмет, тази година има доста добро кино.

„Паразит“ на Бонг Джун-хо, „Джокера“ на Тод Филипс, „Джентълмените“ на Гай Ричи, „Имало едно време в Холивуд“ на Тарантино и разбира се „Ирландецът“ на Скорсезе.

Филмите на последният са ми любимите. А от книгите, препрочетох някои книги, които ги нося със себе си от студентските години- „Забравени от небето“ на Екатерина Томова, „За мишките и хората“ на Стайнбек и още доста. Една от тях е „Възвишение“ на Милен Русков. Ако някой все още не я е прочел, я препоръчвам.

Какво бихте посъветвали всички други?

Съветвам хората да не изпадат в паника. Внимателно да подбират какво и от къде четат. Да бъдат отговорни към себе си и другите.

Кое е първото нещо, което ще направите след като карантината бъде отменена?

В момента обмислям нови начинания, с които ще се захвана веднага след карантината, но първото нещо, което ще направя е да отида да гледам Сирано де Бержерак с Джеймс Макавой.

 

Интервю на Илиана Симеонова