#София вкъщи - Психологът Кристиян Денчев: Броят на пациентите ми драстично се увеличи след появата на коронавируса

icon
Sofialive.bg
Източник: Личен архив

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Кристиян Денчев е професионален психолог, а е само на 25 години. Той е вече познат персонаж от предишно наше интервю, където разказа за влиянието на социалните мрежи върху поведението на хората. Кристиян е изключително ценен със своите професионални съвети в подобна кризисна ситуация, в която хората масово са обзети от паника и страх. Решихме да се свържем с него и да разберем как практикува професията си в това извънредно положение и да какви съвети би дал на хората за справяне с паниката. Ето какво ни сподели той: 

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Това, което правя, за да се предпазя от Covid-19, е да изпълнявам противоепидемичните мерки - да си седя предимно в нас, а по време на работа (когато съм в кабинета) да съм с маска, ръкавици, калцуни, да дезинфектирам преди и след всеки клиент и да не допускам хора с остри заразни заболявания.

Как според Вас хората да се справят със стреса покрай този вирус? Какви са психологическите ви съвети?

На първо място бих посъветвал хората да не гледат новините редовно, защото те създават изключително огромна и безсмислена паника, като говорят само за това в продължение на месец и повече. На второ място - хората да се фокусират върху плюсовете, които им дава тази ситуация, а не върху минусите. Също така бих ги посъветвал да обръщат внимание на своите близки и да си общуват с тях. Сеймените игри винаги са били забавни и актуални и това е най-правилният психологически метод за справяне със стреса.


Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

Отношението ми към заразата не се е променило. Не съм се страхувал или изпадал в паника както в началото, така и сега.

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

От развлекателните ми хобита - излизане с приятели, танците, пътуванията. Сега си седя предимно в нас и работя онлайн, което не ми доставя особено удоволствие...

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Зад всеки плюс има минус и обратното! Аз по принцип не си падам по готвенето и съответно не мога да приготвям кой знае колко много ястия. Сега благодарение на ситуацията започнах да готвя повече и да се уча на различни рецепти. Честно казано ми се получава много добре!

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Това не е краят на света, за да се паникьосвам! Този вирус не е толкова страшен - според World Health Organization смъртността е 4-5%. Паниката е напълно излишна. Когато имаше вирус като ЕБОЛА (смъртността беше около 50%), но не си спомням да е имало световна паника на такова ниво.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Слушам предимно радио City, Energy, Fresh, защото пускат различни свежи парчета, които ме зареждат много. Слушам и латино музика, която ми носи позитивно настроение. А и все пак тренирам салса, на която мога да се радвам и в домашна обстановка.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

В момента нямам свободно време, за да се отдам на подобен релакс. Покрай сериозната ситуация, работата ми се увеличи драстично. Противно на очакванията имам доста повече клиенти и практикуваме сесиите на разстояние, както беше и преди като както аз, така и пациентът, сме с маски.

 

Интервю на Илиана Симеонова