#София вкъщи - Фотографът Иван Шишиев: Гледам „Властелинът на пръстените“ и чета Пратчет

icon
Sofialive.bg
Източник: Екатерина Калугина

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Иван Шишиев е фотографът, създал фейсбук страницата "Етюд-и-те на София" и тъй като неговата професия е ангажирана с постоянно движение, ние решихме да разберем как той се предпазва от коронавируса и какво вижда окото на фотографа в това извънредно положение в столицата. Ето какво ни сподели той:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Родителите ми живеят на село. Дотук си правя извода, че колкото и време да мине без да се виждаме, е по-добре да знам, че са живи и здрави, отколкото да отида при тях и евентуално да ги заразя.

Лично аз поддържам все така установената лична хигиена. Без да се презапасявам с тоалетна хартия, месо и консерви все едно идва трета световна война. Ресторантите и магазините започнаха да работят с доставки директно до апартаментите на хората, така че просто може да си стоим вкъщи.

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

Абсолютно не се е променило. И сега, както и първия ден е по-този начин: Нито паника, нито подценяване.


От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

Отложих замисления рожден ден на "Етюд-и-те на София", което на практика беше в центъра на плановете ми в близко бъдеще. Очертава се и отмяна на едно пътуване до Памир, което бях замислил заедно с приятелката си. И най-вече, отказах се от яките палачинки в Café 1920.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Засега естеството на работата ми изисква да излизам навън. Но ако положението се промени, то тогава един ден ще се развива в четене на книги и слушане на музика.

Тъй като все пак излизаш да снимаш, какво ти прави впечатление по улиците на София? Хората спазват ли ограниченията?

На практика хората не са толкова много и инструкциите се спазват. Плюс това са изключително любезни един с друг.

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Паниката при мен не съществува, така че и мислите ми са по-скоро в това хората да имат достъпна и адекватна информация. След това всичко ще бъде наред.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Харесвам много Стинг и “Queens of the stone age”, така че се размазвам на техните последни албуми.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Сега е моментът да си изгледам отново разширените версии на „Властелинът на пръстените“, Хари Потър и отново сериала „Викинги“. Така че ги препоръчвам.

Книги: Приказка без край на Михаел Енде, всички книги от света на Диска на Тери Пратчет, Рапорт пред Ел Греко на Казандзакис, или поредицата Метро на Глуховски.

Какво бихте посъветвали всички други?

Бъдете отговорни към себе си и своите родители. Не подценявайте заплахата и без паника, което ми напомня да препрочета Пътеводител на Галактическия стопаджия.

 

Интервю на Илиана Симеонова